Hlavní obsah

Úspory v Evropě stáhnou 25 miliónů lidí do chudoby, tvrdí humanitární organizace

Novinky, pit

Dalších až 25 miliónů obyvatel Evropy se do roku 2025 může dostat pod hranici chudoby, pokud budou jednotlivé vlády pokračovat v politice razantních úsporných opatření. Uvedla to agentura AFP s odkazem na zprávu mezinárodní humanitární organizace Oxfam.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Agresivní škrty v sociální oblasti, ve zdravotní péči a vzdělání, stejně jako omezování práv zaměstnanců a nevyvážený systém zdanění způsobují, že milióny Evropanů jsou lapeny v kruhu chudoby, což může trvat celé generace,“ uvedla ředitelka evropské kanceláře Oxfam Natalia Alonsová.

Podle Alonsové se nejtvrdší úsporná opatření v celé své šíři v rámci Evropy provádějí v Řecku, Irsku, Itálii, Portugalsku nebo Španělsku. Z toho důvodu se pak vytváří i mnohem větší propast mezi bohatými a chudými.

„Pokud budou pokračovat takováto úsporná opatření, může se počet lidí ohrožených chudobou vyšplhat do roku 2025 v Evropě až na 146 miliónů, což je více než čtvrtina populace,“ uvedl Oxfam těsně před setkáním ministrů financí EU v litevském Vilniusu.

Oxfam rovněž připomněl, že některým zemím v Latinské Americe, jihovýchodní Asii či v Africe, které v 80. a 90. letech minulého století provedly hluboké škrty v oblasti sociálních výdajů, trvalo dvě desetiletí, než se jim podařilo dostat se zpět „do hry“.

„Vlády by mohly dávat miliardy do zdravotní péče nebo vzdělání, a to zdaněním nejmajetnějších obyvatel nebo ráznými opatřeními proti daňovým únikům,“ uvedl Oxfam.

Reklama

Výběr článků

Načítám