Hlavní obsah

Senát smetl ze stolu daňové osvobození dividend

Praha
Aktualizováno

Senátem neprošel návrh zákona, kterým se mění daňové zákony v souvislosti s účinností nového občanského zákoníku. Návrh obsahoval zejména sporné daňové osvobození dividend a zvýhodnění investičních fondů. Zamítnutí může přinést potíže s uplatňováním nového občanského zákoníku, který má vstoupit v účinnost od příštího roku.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Článek

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka již v srpnu řekli, že Senát tuto předlohu zamítne. Označili ji za tunel a riziko pro veřejné rozpočty.

Ministr financí v demisi Jan Fischer senátory ve čtvrtek varoval, že pokud parlament změny neschválí, může to znamenat propad příjmů státu v řádu desítek miliard korun. Podle něj by například vznikly mezery v zákonech, které by bylo nutno vyřešit výkladem zákona ve prospěch daňových poplatníků. Jen obecní rozpočty by podle něj kvůli nejasnostem ohledně nové úpravy nemovitých věcí přišly o pět miliard korun.

Zákon by podle dřívějšího vyjádření náměstka ministra financí Ladislava Minčiče zdaňoval zisky fondů pěti procenty a vyplácené podíly by byly osvobozeny od daně zcela. V případě osvobození dividend od daně z příjmů předloha posouvá již schválené osvobození o rok dříve – z roku 2015 na příští rok.

Minčič na jednání senátních výborů ujišťoval, že pokud Senát předlohu schválí, je vláda připravena předložit zákonné opatření, které by kritizovaná ustanovení ze zákona vyřadilo. Ale bylo by podle něj nemožné upravit balíček tak, aby splnil podmínku neodkladnosti. Pokud je Sněmovna rozpuštěná, může Senát schvalovat zákonná opatření jen ve věcech, které nesnesou odklad.

Předloha také ruší zákon o dani dědické, darovací a z převodu nemovitosti. Daň z převodu nemovitostí měl upravit nový samostatný zákon, který však senátoři také zamítli.

Reklama

Výběr článků

Načítám