Hlavní obsah

Boj proti nelegálnímu alkoholu: skládání kaucí a menší balení

Praha

Senát schválil nový zákon o povinném značení lihu, který reaguje na loňskou metanolovou aféru. Má pomoci potírat nelegální alkohol a s ním spojené daňové úniky. Sníží se objem nejvyššího povoleného balení alkoholu a výrobci lihovin a distributoři budou muset skládat kauce. Předloha míří k podpisu prezidenta. Unie výrobců a dovozců lihovin rozhodnutí přivítala.

Foto: Novinky

Testování metanolu

Článek

Senát v doprovodném usnesení na návrh předsedy hospodářského výboru Jana Hajdy (ČSSD) žádá, aby stát kontroloval obchod s metylalkoholem, prověřoval minimální cenu alkoholu a zavedl evidenci jeho nákupů a prodejů, tedy registrační poklady. Vláda by podle horní komory také měla přehodnotit systém kaucí, které prý mohou být pro malé výrobce likvidační.

Zákon snižuje největší možné balení alkoholu na jeden litr, pouze v případě láhví bude přípustné nejvýše třílitrové balení. Nyní je možné prodávat až šestilitrové balení. Třílitrové láhve s alkoholem nebude možné prodávat v místech, kde se prodává rozlévaný alkohol, tedy ve výčepech a barech.

Pokuta nebo zákaz činnosti

Za porušení zákona bude hrozit až pětimiliónová pokuta nebo dvouletý zákaz činnosti. Výrobci a dovozci lihu ho budou smět prodávat jen jiným registrovaným distributorům a konečným prodejcům. Restauratéři budou moci mít v provozovně otevřenu vesměs jen jednu láhev od každého druhu tvrdého alkoholu.

Zákon také snižuje nejnižší objem alkoholu, který se ještě bude muset značit páskou, na 0,6 decilitru. Vláda původně navrhovala značení až od jednoho decilitru. Kontrolní pásky na láhvích budou muset být tištěny na ceninovém papíře s ochrannými prvky a musí být nalepeny tak, aby láhev nešlo otevřít bez jejich porušení. Místo, kde se bude líh značit, bude muset být vybaveno sledovacím kamerovým systémem. Celníci tak budou moci na dálku a nepřetržitě sledovat, zda se líh značí v souladu se zákonem.

Kauce se budou lišit podle toho, kolik kontrolních pásek výrobci a distributoři převezmou. Pokud odeberou nejvýše 25 tisíc kusů pásek, zaplatí kauci půl miliónu korun. Nad toto množství bude kauce pět miliónů. Bude možná také bankovní záruka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám