Hlavní obsah

Brambory se neurodily, sklizeň bude nižší o čtvrtinu

Praha
Aktualizováno

Úroda brambor v Česku by měla poklesnout v porovnání s loňskem o téměř 24 procent na 505 162 tun. Vyplývá to z odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Odhad statistiků tak souzní i s pěstiteli brambor, kteří o nižší úrodě už rovněž hovořili.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Bramborová nať poničená červnovou povodní

Článek

Na slabší úrodě se podepsalo nejprve deštivé jarní počasí a pak následné letní sucho, citelné především v červenci.

Foto: David Ryneš, Novinky

Sklizeň brambor

„Pro zemědělce ten odhad překvapivý není. Bramboráři odhadovali již zhruba před měsícem propad o 20 až 30 procent,“ sdělil prezident Agrární komory Jan Veleba.

Podle tajemníka Ústředního bramborářského svazu ČR Josefa Králíčka by propad sklizně nemusel být tak výrazný, jak předpokládá odhad ČSÚ, a mohl by se nakonec pohybovat okolo 15 procent. Pokud vydrží dobré farmářské ceny, mohli by pěstitelé i přes nižší výnosy většinou vydělat. Nyní dostávají za kilogram kolem 6,50 Kč, proti loňsku dvojnásobek. Vysoké ceny v obchodech, které se pohybují mezi 15 a 20 korunami za kilogram, by ale mohly vést ke snížení spotřeby brambor.

„To, kolik budou stát brambory, je spíše dotaz pro obchodníky. Je-li ale propad sklizně tak velký plus k tomu nesoběstačnost, tak to bude znamenat relativně vysokou cenu pro spotřebitele,“ upozornil Veleba. Zhruba 20 procent tuzemské spotřeby brambor představují brambory z dovozu. Jejich podíl se podle Veleby letos patrně zvýší.

Podle údajů ČSÚ vyšel kilogram konzumních brambor v srpnu 2012 na průměrných 8,68 Kč, zatímco letos v srpnu už to bylo 17,08 Kč.

Méně cukrovky, více řepky

Snížit se má oproti loňsku i produkce cukrovky, konkrétně přibližně o 13 procent na 3,36 miliónu tun. To produkce řepky má dosahovat historického rekordu 1,42 miliónu tun.

Pokud jde o produkci obilovin, ta podle zpřesněného odhadu ještě vzroste o téměř čtyři procenta na 6,7 miliónu tun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám