Hlavní obsah

Průmyslová výroba v červenci přidala přes dvě procenta

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Průmyslová výroba za červenec ve srovnání se stejným obdobím loňského roku stoupla o 2,1 procenta. Oproti červnu byla po vyloučení sezónních vlivů vyšší o 0,4 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Dařilo se především kovodělnému průmyslu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Růst  o 2,1 procenta představuje nejlepší výsledek nejen letošního roku, ale dokonce od loňského října,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů nicméně výroba klesla o 2,8 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslový výroba

Nejvíce se dařilo výrobě konstrukcí a kovodělných výrobků, která vzrostla o 11,2 procenta. Výroba strojů a zařízení stoupla o 8,3 procenta. Naopak průmysl táhla dolů výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla, konkrétně propadla o 5,9 procenta. Produkce motorových vozidel klesla o 2,7 procenta.

Výrazný růst nových zakázek

„Pozitivní je vývoj nových zakázek, ty vzrostly o devět procent. Opět se potvrzuje probouzející se zahraničí, jehož zakázky rostly o 10,2 procenta, přičemž ty domácí stouply o 6,6 procenta,“ sdělil Volf.

Jak připomněl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta, růst nových zakázek byl v červenci nejsilnější v tomto roce. Nejvíce k novým zakázkám přispěl obor motorových vozidel. Naopak se nedařilo zakázkám v oblasti výpočetní techniky.

„Další měsíce by se měly nést ve znamení mírně lepšících se čísel. Počítám s tím, že zahraniční poptávka našich obchodních partnerů bude růst, což by domácímu průmyslu mělo přinést potřebný kyslík,“ doplnil Volf.

Reklama

Výběr článků

Načítám