Hlavní obsah

Ve druhém pilíři je 82 tisíc lidí, očekávalo se půl miliónu

Praha

Od ledna do srpna si ve druhém důchodovém pilíři spoří na penzi necelých 82 000 lidí. V srpnu do něj vstoupilo 1819 lidí, což je oproti červenci jen nepatrné zvýšení o 165 klientů. Vyplývá to z údajů Asociace penzijních společností.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Penzijní společnosti původně očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí za první půlrok asi půl miliónu lidí. Do konce června, kdy skončil termín pro uzavření smlouvy pro lidi starší 35 let, mělo smlouvu necelých 79 000 lidí.

Foto: David Ryneš, Novinky

„Prázdninové měsíce měly bezesporu vliv na tempo přírůstku klientů, které je proti jarním měsícům řádově nižší. Je ale potřeba vnímat to, že do 30. června mohli vstupovat do druhého pilíře i lidé starší 35 let, kteří měli silnou motivaci. Věděli, že se musí rozhodnout hned. Zato červencový a srpnový přírůstek už tvoří pouze lidé mladší 35 let, kteří vlastně ničím tlačeni nejsou,“ sdělil k výsledkům prezident Asociace penzijních společností Karel Svoboda.

Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu. Vláda již dříve uvedla, že reforma penzí je výhodná pro polovinu občanů.

Podle studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu při institutu CERGE-EI se vyplatí polovině mužů a 30 procentům žen. Výhodnější je pro bohatší a mladší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám