Hlavní obsah

Zahraničnímu obchodu se dařilo, skončil v přebytku přes 28 miliard

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zahraniční obchod Česka skončil za červenec v přebytku 28,2 miliardy korun. V porovnání se stejným měsícem loňského roku činí nárůst 4,9 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Přebytek zahraničního obchodu za červenec dosáhl 28,2 miliardy.

Článek

Vývoz meziročně stoupl o 3,2 procenta, dovoz pak o 1,3 procenta. „Pozitivní je mimo jiné fakt, že export rostl rychleji než import,“ komentoval čerstvá čísla analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Jak doplnil analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit, vývoz letos zaznamenal druhý nejlepší výsledek.

Foto: ČTK

Zahraniční obchod

Dařilo se vývozu strojů a dopravních prostředků, který meziročně vzrostl o 1,7 procenta. Jejich dovoz meziročně stagnoval. Propad zažila jen minerální paliva a maziva, což souvisí s krizí uhelných dolů.

„Lepšící se kupní síla našich obchodních partnerů v Evropské unii je potvrzena meziročně tím, že se česká bilance s těmito státy zvýšila o 2,1 miliardy korun. Probouzí se také státy mimo EU, když schodek s nimi se v červenci snížil o 2,4 miliardy korun,“ připomněl Volf.

Vyváží se hlavně do EU

Do zemí Evropské unie míří podle Kozuba téměř čtyři pětiny celého českého vývozu. Nejdůležitější je Německo, které je pro Česko blízkým obchodním partnerem, ale také motorem celé evropské ekonomiky s obrovskou silou. „Čína nebo Rusko, které jsou svým objemem obrovskými trhy, zatím na českém vývozu tvoří jen nepatrnou část,“ doplnil Kozub.

Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta má Česko s většinou zemí EU pozitivní bilanci, přesto by se výjimky daly najít. „Jedná se například o Polsko, se kterým se v červenci schodek zahraničního obchodu prohloubil o 1,6 miliardy korun,“ sdělil Novák.

Exportéři odhadují rekordní přebytek

V dalších měsících by se situace ohledně zahraničního obchodu mohla nadále mírně zlepšovat vzhledem k lepším ekonomickým výsledkům především v Německu.

„Lze odhadovat, že letošní přebytek zahraničního obchodu bude opět trhat rekordy a dostane se výrazněji nad loňských 310 miliard korun,“ uvedl předseda Asociace exportérů Jiří F. Grund. K tomu podle něj na jedné straně přispěje nižší domácí poptávka a s tím svázaný výraznější pokles dovozu, ale také lepšící se výsledky českých exportérů.

Reklama

Výběr článků

Načítám