Hlavní obsah

Chtějí z nás sedřít kůži, lamentují horníci OKD a jdou do ulic

Právo, Jiří Tomaškovič
Ostrava
Aktualizováno

Zachovat Důl Paskov a slušné mzdy horníkům. To jsou hlavní požadavky hornických odborů OKD, které na úterý 17. září svolávají do Ostravy demonstraci. Na protestní akci chtějí horníci upozornit také na nekorektní jednání vlastníka OKD - těžařské společnosti NWR.

Foto: OKD

Těžební věže Dolu Paskov

Článek

„Chtějí z nás sedřít kůži. Nepřistoupíme na tak razantní snižování mezd. To je už za hranicí únosnosti,“ řekl Právu předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík a upozornil, že OKD se zaměstnanci stále ještě nepodepsalo kolektivní smlouvu. „Náš návrh na snížení platu o sedm procent zaměstnavatel smetl ze stolu,“ řekl Pytlík.

Podle něj už plánovanou demonstraci nemůže nic ohrozit. Ani čtvrteční schůzka s vedením OKD. „Nepředpokládám, že se něco změní. Už jenom proto, že ani nevíme, o čem budeme zítra jednat. Žádali jsme materiály k tomuto vyjednávání, nedali nám nic. Slíbili do konce srpna jejich návrh kolektivní smlouvy, ale ani ten jsme nedostali. Zítra jdeme na jednání a vůbec nevíme, co se tam bude projednávat,“ upozornil Pytlík.

Horníci berou 35 000

„Respektujeme právo odborů na vyjádření vlastního postoje. Nicméně podle našeho názoru dosud nebyly vyčerpány všechny možnosti jednání a věříme, že i přes složitost situace dosáhneme oboustranně přijatelného kompromisu,“ uvedl mluvčí OKD Marek Síbrt.

Podle něj OKD v rámci úspor sáhlo do všech oblastí s výjimkou platů horníků a opatření vedoucí ke zvýšení bezpečnosti. „Průměrná mzda horníků v OKD přesahuje 35 tisíc korun a o polovinu převyšuje regionální průměr. Nechce jít cestou snižování tarifních mezd, ale chceme diskutovat o omezení rozsáhlého systému benefitů. Zároveň chceme zaměstnancům zajistit růst mezd v momentě, kdy se situace na světových trzích zlepší,“ dodal Síbrt.

Má přijít 400 lidí

Demonstrace, která se uskuteční v Ostravě na Prokešově náměstí, se podle odborářů zúčastní asi 400 lidí. „Chlapi dělají na šachtách na směny, proto nemůžou přijít všichni. Ale z každé šachty by měla přijet asi tak stovka zaměstnanců,“ přiblížil Pytlík. Odboráři na ní chtějí upozornit na obrovské problémy, které by přineslo plánované zavření Dolu Paskov.

„Znamenalo by to další tři tisíce nezaměstnaných,“ doplnil šéf hornických odborů OKD.

Společnost NWR, která prostřednictvím těžební firmy OKD spravuje i Důl Paskov na Frýdecko-Místecku, potvrdila, že fungování tohoto dolu je pro ni neudržitelné. Podle finančního ředitele NWR Marka Jelínka zůstane Důl Paskov v provozu nejméně do konce roku 2014.

„Po provedení zátěžových testů našich důlních provozů jsme došli k závěru, že v současném cenovém prostředí nelze provoz Dolu Paskov kvůli vysokým nákladům udržovat,“ řekl předseda představenstva NWR Gareth Penny.

Související témata

Foto: OKD

Podzemní tunel mezi doly Karviná a Darkov

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

NWR vlastní na Ostravsku prostřednictvím OKD čtyři doly. Kromě Paskova ještě Darkov, Karviná a ČSM. Loni se v nich vytěžilo 11,2 miliónu tun uhlí. Za první pololetí letošního roku vykázala firma NWR, jejímž spolumajitelem je i český podnikatel Zdeněk Bakala, ztrátu přibližně 396 miliónů eur (asi 10,2 miliardy korun). Loni ve stejném období přitom hospodařila se ziskem 35 miliónů eur. Společnost OKD je s 13 tisíci pracovníky největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám