Hlavní obsah

Tavené sýry jsou v pořádku, zjistila inspekce

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla mimořádnou kontrolní akci se zaměřením na jakost tavených sýrů. Z 20 kontrolovaných vzorků byly všechny v pořádku, uvedl Martin Štoll ze SZPI.

Foto: Profimedia.cz

SZPI zkontrolovala 20 vzorků a všechny byly v pořádku.

Článek

Kontrolu inspektoři provedli v několika obchodních řetězcích. „Kontroly se zaměřily na vyhledání výrobků, u kterých byly již v minulosti zaznamenány nedostatky, ale také na výrobky privátních značek zvolených obchodních řetězců,“ sdělil Štoll.

Z hodnocených vzorků pocházelo devět z tuzemska, jeden ze třetí země, konkrétně z Izraele, a deset ze zemí Evropské unie. Laboratorní analýza se následně zaměřila na to, jestli je sýr vyroben ze živočišného, tedy z mléka, nebo z rostlinného tuku. Dále se zjišťoval i profil triacylglycerolů, v nichž je přítomen rostlinný tuk.

Kontrolovala se i barva, vůně nebo chuť

U vzorků se také namátkou provádělo senzorické hodnocení barvy, vůně, chuti, vzhledu, konzistence, plísní okem viditelných, mikrobiální změny a stavu obalu.

„Všechny hodnocené vzorky vyhověly ve všech sledovaných znacích. Výsledky ukázaly, že jakost tavených sýrů, včetně privátních značek uváděných do oběhu v řetězcích, byla více než dobrá, a ani v jednom případě nedošlo ke klamání spotřebitele nebo porušování jakosti,“ doplnil Štoll.

Výsledky tak dopadly podstatně lépe než v roce 2012, kdy laboratorní analýza vyhodnotila celkem devět tavených sýrů jako nevyhovujících z hlediska obsahu mléčného tuku a zároveň z hlediska profilu triacylglycerolů, který neodpovídal mléčnému tuku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám