Hlavní obsah

V Řecku nedostává svou výplatu včas 1,1 miliónu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Kvůli ekonomické krizi v Řecku nedostává včas výplatu většina pracovníků v soukromém sektoru, celkem 1,1 miliónu lidí. Šokující data zveřejnila hlavní řecká důchodová pojišťovna zaměstnanců soukromého sektoru (IKA), uvedl řecký server GreekReporter. Není jasné, zda firmy na výplaty nemají, nebo jen využívají krize a spoléhají na to, že zaměstnanci stejně neodejdou.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zaměstnanci se údajně tolik bojí, že by práci mohli ztratit úplně, že bez vyplacených peněz zůstávají i několik měsíců.

Inspektorát práce pojišťovny IKA zjistil, že pravidelně dostává výplatu (i když mnohdy sníženou) jen 700 000 z 1,8 miliónu pracovníků v soukromém sektoru. Firmy se s vyplácením peněz zpožďují o tři až 12 měsíců a mnozí lidé jsou smířeni s tím, že své peníze už nikdy neuvidí.

Pojišťovna neuvádí, zda firmy peníze na výplaty opravdu nemají, nebo zda se snaží využít krizové situace, protože vědí, že lidé stejně neodejdou a nebudou si většinou ani stěžovat. Jinou práci by zřejmě nenašli.

Pokuta je levnější než výplata

Asi miliónu zaměstnanců nebyla zároveň letos proplacena dovolená. Za porušování zákonů hrozí firmám pokuty.

Zaměstnanci si ale na chování svých zaměstnavatelů stěžují jen velmi zřídka - bojí se totiž, že by mohli být vyhozeni, uvedla italská tisková agentura ANSA. A pro společnosti je prý levnější zaplatit pokutu, než dát výplatu svému pracovníkovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám