Hlavní obsah

Před středočeským úřadem se stály fronty na kotlíkové dotace

– Praha • Aktualizováno
Právo, Radek Plavecký

Fronta zhruba čtyř stovek lidí obtáčela od pondělních časných ranních hodin budovu středočeského krajského úřadu. Obyvatelé kraje přijeli požádat o takzvanou kotlíkovou dotaci - tedy příspěvek kraje a vlády na pořízení nového kotle šetrnějšího k životnímu prostředí.

Před středočeským úřadem se stojí fronty na kotlíkové dotaceVideo: Radek Plavecký, Právo

 
Článek

Krátce po otevření kanceláře, kde se žádosti přijímají, se fronta dala do pohybu a lidé začali pomalu postupovat. To byl impuls i k tomu, aby se v dosud klidném davu strhly drobné šarvátky kvůli předbíhání. „My tu čekáme od půlnoci a tahle sem přišla před chvílí, napsala si falešný lístek a začadila se dopředu, vyhoďte ji,“ křičeli lidé a jako vosy se slétly kolem mladé ženy. Ta sice tvrdila, že stojí venku dlouho a ukazovala na své místo, ale drtivá většina kolemstojících ji vystrkala s opačným tvrzením na konec fronty.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Fronta na dotaci na kotel před středočeským krajským úřadem v Praze

Po půl hodině, kdy byl úřad otevřen, už vycházeli lidé s čísly kolem 60, takže úřednice postupovaly při přijímání žádostí celkem rychle. Mnozí lidé ale nenechali nic náhodě. „Byl jsem tady od 3 hodin v noci, teď už si můžu vydechnout,“ říkal spokojeně muž z Kolínska.

Rozdělovat se bude částka 40 milionů, takže bude uspokojeno minimálně tisíc žadatelů

Rekordmanka, která spokojeně vyšla s pořadovým číslem jedna, tady byla už od neděle 8 hodin ráno. „Vystřídali jsme se tu s bratrem a mamkou. Dalo se to vydržet, dva pospávali v autě a jeden z nás tady čekal,“ líčila žena ze Staré Boleslavi. „První kotel ale půjde k bratrovi do Úval,“ upřesnila žena, která si pochvalovala, že kraj připravil pro žadatele i přenosnou toaletu, čaj a vodu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Spokojená žadatelka, která podala žádost jako úplně první. S příbuznými strávila ve frontě 25 hodin.

Rozděluje se 40 miliónů

Hodinu po otevření improvizované kanceláře už bylo přijatých více než sto žádostí, na konci fronty měli lidé pořadová čísla kolem 340 a také měli jistotu, že se na ně dostane. „Rozdělovat se bude částka 40 milionů, takže bude uspokojeno minimálně tisíc žadatelů, navíc jednáme s vládou o tom, že by mohla být ještě další výzva,“ řekl Právu náměstek hejtmana zodpovědný za oblast životního prostředí Marek Semerád (ČSSD).

Kotlíková dotace se začala rozdělovat na severní Moravě, nyní se přidaly střední Čechy. Program byl vytvořen kvůli tomu, aby si lidé vyměnili staré neekologické kotle za nové šetrnější k životnímu prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám