Hlavní obsah

V elektrárně Dukovany zahájili odstávku prvního bloku, potrvá necelý měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dukovany

V Jaderné elektrárně Dukovany začala plánovaná odstávka na prvním výrobním bloku, která je plánovaná na 27 dnů. Energetici budou v jeho reaktoru měnit pětinu jaderného paliva za nové. Budou také dělat revize zařízení a pokračovat v investičních akcích, uvedl mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Foto: Archiv, Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

„Nejzajímavější z investičních akcí bude pokračování seizmického zodolňování prvního výrobního bloku. Z dalších akcí dojde například i k výměně bezpečnostní kabeláže a revizi vybraných částí hlavních cirkulačních čerpadel,“ uvedl Spilka.

Na základě doporučení vyplývajících ze zátěžových testů EU po havárii v jaderné elektrárně Fukušima stavbaři letos začali v dukovanské elektrárně pracovat na zvýšení odolnosti budov důležitých pro provoz zařízení proti zemětřesení. Například takzvané blokové dozorny kotvami připevňují k budově s reaktory, která má pevnost dostatečnou.

Dukovanská elektrárna má čtyři výrobní bloky, každý z nich se jednou ročně zastaví kvůli revizím a výměně části jaderného paliva. V první polovině tohoto roku se uskutečnily dvě odstávky. První, která byla letos zároveň nejdelší, trvala 43,5 dne. Další necelých 33 dnů. Poslední odstávka čtvrtého bloku začne 1. prosince. Potrvá 35 dní.

Dukovany pokrývají přibližně pětinu tuzemské spotřeby elektrického proudu. Loni elektrárna dodala do sítě rekordních 15,022 terawatthodin (TWh) elektřiny. Pro letošek má v plánu další zvýšení výroby na 15,576 TWh.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám