Hlavní obsah

Deutsche Telekom by se mohl zbavit podílu v českém T-Mobilu, píše WSJ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Praha

V souvislosti s reorganizací svých aktivit ve východní Evropě by mohl německý telekomunikační kolos Deutsche Telekom AG v rámci nové strategie prodat některé své aktivity, včetně 61procentního podílu v české divizi T-Mobile. Uvedl to Wall Street Journal (WSJ), který se odvolává na informované zdroje.

Článek

Nový plán, jenž však zatím ještě nebyl dokončen, souvisí se změnou vedení, která se má uskutečnit na konci letošního roku. Deutsche Telekom na konci loňského roku odhadl hodnotu svého podílu v české divizi T-Mobile na 1,75 miliardy eur (zhruba 45 miliard korun).

K informaci o možném prodeji většinového podílu se odmítli zástupci českého T-Mobile vyjádřit. „Nemůžeme komentovat rozhodnutí akcionáře,“ sdělila mluvčí společnosti Martina Kemrová. Ke zprávě se odmítl vyjádřit i mluvčí Deutsche Telekom.

Přehodnocení budoucnosti operací v České republice přichází podle WSJ v době, kdy se na českém trhu čeká zesílení konkurence. Český telekomunikační úřad tlačí na vstup čtvrtého operátora, pro něhož vyčlenil i více frekvencí v aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE, která se uskuteční v listopadu.

Opustit trh, nebo zde posílit pozici?

Vedení a dozorčí rada Deutsche Telekom se mají příští týden sejít v Polsku, kde budou podle zdrojů jednat o nové strategii. Základní otázkou má být, zda Deutsche Telekom opustí východoevropský trh, kde je aktivní pouze jako mobilní operátor, či zda koupí nějakého místního poskytovatele pevného spojení, aby zde posílil svoji pozici.

Pokud by se Deutsche Telekom rozhodl pro druhou možnost, mohl by se jeho zájem obrátit k firmám jako GTS Europe nebo Netia SA, se kterými již německý Telekom jednal.

GTS Europe, jejíž hodnota by mohla činit více než 500 miliónů eur, je aktivní v Polsku, České republice, Rumunsku a Maďarsku. Netia působí pouze v Polsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám