Hlavní obsah

USA a Švýcarsko se dohodly ohledně daňových úniků

Washington

Americké ministerstvo spravedlnosti podepsalo se švýcarskou vládou dohodu o urovnání, která umožní některým bankám ze Švýcarska vyhnout se stíhání kvůli podezření, že umožňovaly Američanům prostřednictvím tajných kont vyhýbat se placení daní. Dohoda se týká zhruba 100 menších švýcarských bank.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podmínkou nicméně je, že banky zveřejní některé informace o majetku klientů z USA, dosud považované za tajné. Dohody nemohou využít ty banky, které již americké úřady vyšetřují kvůli podezření ze spáchání trestného činu, oznámilo americké ministerstvo.

Spojené státy se již tři roky snaží prolomit švýcarské bankovní tajemství. Dohoda je dalším krokem v tomto boji, avšak podle některých právníků a analytiků určité detaily dohody vyvolávají otázky, zda má potenciál vymýtit daňové úniky v USA.

Ministerstvo uvedlo, že banky, kterých se dohoda dotýká, zaplatí pokutu a zveřejní informace o účtech amerických klientů. Díky tomu se vyhnou stíhání americkými úřady. „Požadavek programu, aby švýcarské banky poskytly detailní informace o účtech, zlepší naši schopnost přinést zpět ministerstvu financí dolary z celého světa,“ uvedl v prohlášení generální prokurátor Eric Holder.

Čtrnáct bank je vyšetřováno

Američtí prokurátoři nyní vyšetřují 14 švýcarských bank, které nebudou moci využít programu. Ten nebude k dispozici ani pro jednotlivce. Někteří kritici předchozích zásahů ministerstva spravedlnosti vůči daňovým únikům dohodu o urovnání vítají. Upozorňují však, že ujednání má i mezery. Není například jasné, zda se banky mohou dohodnout na urovnání, aniž by zveřejnily jména svých klientů z USA.

Dohoda o urovnání zahrnuje vysoké pokuty. Pokud se banky budou chtít vyhnout stíhání, musí souhlasit s pokutou, která bude odpovídat 20 procentům částky, kterou na jejich účtech ukrývali američtí klienti od 1. srpna 2008, tedy od doby, kdy USA zahájily zátah proti daňovým únikům prostřednictvím tajných švýcarských účtů. Pokud banky nebudou příliš ochotné poskytnout veškeré informace, může se pokuta zvýšit na 30 či až na 50 procent této částky.

Volba mezi dvěma zly

Podle právníka budou muset švýcarské banky velmi zvážit, zda se jim více vyplatí zaplatit pokutu, nebo riskovat trestní stíhání v USA. „Je to volba mezi dvěma zly,“ prohlásil právník společnosti Poledna Boss Kurer AG Walter Boss.

Banky rovněž podle dohody musí informovat vyšetřovatele o majetku Američanů, který již opustil Švýcarsko a byl přesunut do daňových rájů.

Ministerstvo spravedlnosti sice odmítlo zveřejnit jména švýcarských bank, které vyšetřuje, jména mnohých z nich jsou však veřejně známá. Jsou mezi nimi Credit Suisse, Julius Baer, švýcarská divize britské HSBC, soukromá Pictet a regionální banky podporované státem Zürcher Kantonalbank a Basler Kantonalbank, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám