Tento výklad v pondělí poskytlo ministerstvo financí, neboť podle ČTK někteří provozovatelé restaurací si za občerstvení na zahrádce účtují kvůli špatně pochopenému zákonu méně než uvnitř.

Podle úředníků ministerstva není rozdíl v tom, zda je klient obsluhován nebo ne. Záleží na tom, zda si řekne o zabalení. Sami pracovníci restaurací si pak budou hlídat, aby si zákazník nekoupil zboží s sebou a nejedl je v restauraci, poznamenala Miroslava Luprichová, prezidentka Sdružení restaurací a hotelů Ho.Re.Ka.

Zahrádka je také provozovna, což je všechno, kde se konzumuje na místě a jsou tam talířky, skleničky apod., vysvětlila Luprichová. Spornější je situace u stánků. "Pokud tam jsou třeba jen pultíky, jde o stravovací službu," podotklo MF.

Ministr financí Bohuslav Sobotka slíbil, že finanční úřady budou zpočátku k chybám ohledně sazeb DPH benevolentní. "Předpokládám, že finanční úřady i ministerstvo financí budou postupovat vůči podnikatelské sféře maximálně tolerantně," slíbil.