Hlavní obsah

Portugalci stráví v práci týdně o pět hodin víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Státní zaměstnanci v Portugalsku budou muset podle nové legislativy pracovat 40 hodin týdně namísto dosavadních 35 hodin. Tento krok je součástí úsporných opatření vlády. Prodloužení pracovní doby není navíc spojeno s žádným navýšením mzdy.

Foto: Jose Manuel Ribeiro, Reuters

Proti úsporným opatřením vlády se v zemi konají demonstrace.

Článek

Opozice označuje schválenou reformu za protiústavní. Reforma podle ní odporuje zásadě, že zaměstnanci musí za práci dostat odměnu.

Zákon o prodloužení pracovní doby schválil koncem minulého měsíce portugalský parlament. Podle středeční zprávy parlamentu již zákon podepsal také prezident Aníbal Cavaco Silva.

Opozice a odboráři žádali prezidenta, aby nový zákon před podpisem nechal přezkoumat ústavním soudem. Prezident však těmto požadavkům nevyhověl, píše agentura DPA.

Portugalsko se předloni stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc.

Portugalská ekonomika se dostala do nejdelší recese od sedmdesátých let minulého století. Vláda je nucena provádět úsporná opatření, aby splnila podmínky záchranného úvěru v objemu 78 miliard eur (zhruba dva bilióny korun), na kterém se v roce 2011 dohodla s Evropskou unií a s Mezinárodním měnovým fondem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám