Hlavní obsah

Burza na Wall Street zažila kvůli Sýrii jeden z nejhorších letošních dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americké akcie se v úterý prudce propadly a zaznamenaly nejhorší den od června. Trhy na Wall Street tak reagovaly na rostoucí napětí kvůli případnému vojenskému útoku západních velmocí proti Sýrii.

Foto: Handrejch Jan, Právo

Budova hlavní burzy na Wall street v New Yorku

Článek

Wall Street ovlivnily zprávy, podle kterých USA se západními spojenci zvažují omezený vojenský útok proti Sýrii, kterým by Damašek potrestali za údajné použití chemických zbraní. Podle západních zdrojů se dá vojenský úder očekávat v příštích dnech. Tradiční spojenci syrského vládnoucího režimu, tedy Rusko, Čína a Írán, opětovně před intervencí varovali. [celá zpráva]

Dow Jonesův index v závěru klesl o 1,14 procenta na 14.776,13 bodu a dostal se na nejnižší závěrečnou hodnotu za dva měsíce. Širší index S 500 klesl o 1,59 procenta na 1630,48 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite odepsal 2,16 procenta na 3578,52 bodu.

Index S dnes zaznamenal největší denní propad od 20. června. Za celý tento měsíc zatím odepisuje 2,9 procenta a má namířeno k nejhoršímu měsíčnímu výsledku od loňského května.

Akcie banky Goldman Sachs klesly o tři procenta poté, co finanční ústav po počítačové chybě a následných chybných operacích minulý týden přišel o desítky milionů dolarů. Akcie klenotnictví Tiffany po zveřejnění neuspokojivých hospodářských výsledků dnes odepisovaly jedno procento.

Geopolitické napětí kvůli Sýrii zasáhlo i devizové trhy. Zde v úterý zpevňoval japonský jen a jiné měny považované v době zvýšené nejistoty za bezpečné přístavy. Australský dolar a jiné rizikovější měny naopak oslabovaly. Americký dolar k jenu kolem 22:00 SELČ ztrácel 1,5 procenta na 97,04 JPY. Euro k dolaru přidávalo 0,2 procenta na 1,3392 USD. K jenu ale ztrácelo zhruba 1,2 procenta na 129,9 JPY.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám