Hlavní obsah

REsolar přijde solární barony draho, hrozí jim miliónová sankce

Právo, Jakub Svoboda

Takzvaným solárním baronům, povětšinou dobře skrytým majitelům velkých fotovoltaických elektráren v Česku, hrozí mnohamiliónová sankce kvůli neoprávněnému užívání již registrované ochranné známky.

Foto: archiv, Právo

Solární panely

Článek

Poté, co letos v únoru ve Sněmovně nakonec neuspěli se svými snahami o to, aby nemuseli za budoucí recyklaci vysloužilých solárních panelů platit, rozhodli se na jaře na poslední chvíli založit si firmu REsolar, s. r. o., která má v příštích desetiletích recyklaci dosloužilých panelů sama zajišťovat.

Jak ale Právo zjistilo z internetových stránek Úřadu průmyslového vlastnictví, ochrannou známku REsolar, pod kterou solární baroni už zahájili rozsáhlou marketingovou kampaň, má už skoro tři roky zaregistrovanou německá společnost CCR Logistics System AG, mj. právě i pro recyklaci solárních panelů.

Společnost CCR se podle informací Práva už začala proti neoprávněnému užívání své známky v ČR bránit právní cestou. Oslovení právníci se shodují, že české solárníky může jejich chyba stát mnoho miliónů korun, ať už celá věc skončí před soudem, nebo bude vyřešena mimosoudně.

Recyklaci starších panelů platí vlastník

„Potvrzuji, že jsme byli právním zástupcem uvedené společnosti kontaktováni a o věci momentálně jednáme. Nejsme si vědomi toho, že bychom jakkoli porušovali práva k ochranné známce německé společnosti CCR Logistics System AG, a přepokládáme, že celou záležitost uzavřeme dohodou bez zásahu soudů či státních orgánů,“ uvedla k tomu pro Právo bez bližších podrobností ředitelka kolektivního systému REsolar Veronika Knoblochová.

V Česku je dnes téměř 20 tisíc solárních elektráren, většinou však jde jen o pár panelů na rodinném domku. Velkých polních instalací, z nichž některé vedle státního gigantu ČEZ patří právě zmíněným solárním baronům, je zhruba osm stovek.

U solárních panelů uvedených do provozu od letošního 1. ledna musí jejich výrobci odvádět na speciální účet částku, za kterou bude tento panel prostřednictvím kolektivních systémů jednou ekologicky zlikvidován. U starších panelů však musí částku na jejich likvidaci odvádět podle zákona ve splátkách jejich majitelé.

Licenci získali až v červenci

Provozovatelé solárních elektráren se měli podle zákona do kolektivních systémů, kterých je nyní sedm, registrovat do konce letošního června.

Majitelé obřích elektráren, jejichž vlastníci jsou většinou skryti za anonymními akciemi nejrůznějších firem, se tomu nejdřív bránili, aby nakonec obrátili a 3. června si založili eseróčko REsolar na vlastní kolektivní systém.

Osmdesátiprocentní podíl v REsolaru drží osm solárních baronů. Ti dokázali získat licenci od MŽP na kolektivní systém mnohem rychleji, než ji předtím po náročných administrativních peripetiích dostaly už zavedené recyklační firmy.

Zákon o odpadech provozovatelům solárních elektráren ukládá, aby do konce června 2013 měli uzavřenou smlouvu s některým z provozovatelů kolektivního systému zapsaného na ministerstvu životního prostředí (MŽP).

Na konci června ale REsolar ještě licenci (autorizaci) od MŽP neměl. „Společnost REsolar podala návrh na zápis 10. června 2013, návrh byl z její strany doplněn 10. a 15 července. Rozhodnutí bylo vydáno dne 26. července 2013,“ sdělil Právu mluvčí MŽP Matyáš Vitík.

ČEZ se rozhodne tento týden

Provozovatelé recyklačních systémů pokračují v dělení zhruba dvoumiliardového

koláče v podobě povinně nasmlouvaných zpětných odběrů vysloužilých solárních panelů i dva měsíce po uplynutí zákonné lhůty.

Většina trhu už je rozebrána, ve hře však stále zůstává státní společnost ČEZ, která provozuje zhruba 150 megawattů výkonu solárních elektráren. Do správy jednoho z recyklačních systémů nyní musí vložit více než sto miliónů korun. O tento balík peněz REsolar, který má podle svých webových stránek pod smlouvami už přes 600 megawattů výkonu, také usiluje.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Solární panely zaplavily Česko.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

ČEZ si má jeden z kolektivních systémů vybrat do konce srpna. „Výsledek bude znám tento týden,“ potvrdila v pondělí Právu mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Reklama

Výběr článků

Načítám