Hlavní obsah

Důvěra v českou ekonomiku v srpnu vzrostla

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Celková důvěra v tuzemskou ekonomiku za srpen stoupla, souhrnný indikátor důvěry se zlepšil proti předchozímu měsíci o 1,4 bodu. Důvěra v ekonomiku je vyšší i ve srovnání s loňským srpnem, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Článek

V červenci důvěra v českou ekonomiku vykázala mírný pokles. „K růstu celkové důvěry přispěl růst spotřebitelské důvěry, kde se snižují obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace,“ uvedl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

„Není to sice zatím žádné terno, ale minimálně se dá říct, že důvěra v ekonomice je nejvyšší od loňského června,“ sdělil analytik Petr Dufek z ČSOB.

V podnikatelské důvěře se po červencovém propadu znovu zvedla důvěra ve službách, mírně rostla i důvěra v obchodě. V průmyslu se hodnocení nezměnilo. Naopak ve stavebnictví přetrvává pesimismus a důvěra se po červencovém růstu opět propadla a zůstává na nižších úrovních než před rokem.

„Pozitivní je, že pokračuje zlepšování spotřebitelské důvěry, což by mělo povzbudit poptávku spotřebitelů a přispět k růstu ekonomiky,“ sdělil Šimek.

Podle Šimka celkově čísla zapadají do situace, kdy by se postupně měl zlepšovat stav české ekonomiky a po dlouhé recesi začít pozvolný růst. Jak připomněl Dufek, nejnovější údaje naznačují, že sice recese technicky skončila, ale na viditelnější a stabilnější růst to zatím nevypadá.

Indikátor důvěry
ukazatelsrpen 2012 (v %)červenec 2013 (v %)srpen 2013 (v %)
podnikatelé celkem2,40,91,8
průmysl-9,0-7,7-7,7
stavebnictví-43,0-48,0-52,0
spotřebitelé-27,3-20,5-17,0
souhrnný indikátor-3,6-3,4-2,0
Zdroj: ČSÚ

Reklama

Výběr článků

Načítám