Hlavní obsah

Češi mohou za elektřinu ušetřit až pět tisíc

Právo, sp

Třináct set korun, ale také až pět tisíc korun by mohly domácnosti ušetřit příští rok za elektřinu. Alespoň pokud se podaří dotáhnout do konce legislativní úpravu, která stanoví limit pro podporu obnovitelných zdrojů energie (OZE) pro rok 2014 ve výši 495 korun za jednu megawatthodinu (MWh).

Foto: Profimedia.cz

Článek

V diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to potvrdila šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková.

Právě rostoucí příspěvek na podporu OZE, kdy k nejvíce podporovaným patří solární energie, přispěl v uplynulých letech k růstu cen elektřiny. Zatímco ještě v roce 2006 domácnosti na tento účel přispívaly v průměru ročně 133 korun, letos už to má být okolo 3000 Kč.

Příslušný zákon již schválila Sněmovna, nyní jej čeká projednání v Senátu. Pokud jej senátoři podpoří beze změn a pokud jej podepíše prezident, měl by vstoupit v platnost.

Kdo elektřinou i topí, ušetří nejvíc

Rozdíly v úsporách jsou dány především tím, k čemu všemu jednotlivé domácnosti elektřinu využívají. Podle propočtu ERÚ by se poplatek na OZE pro rodiny, které s elektřinou pouze svítí, případně vaří, snížil v průměru o 823 korun. Pro ty, které ji kromě toho používají i k ohřevu teplé vody, by úspora mohla činit kolem 1500 korun.

Nejvíce, v průměru 4936 korun, by podle Vitáskové ušetřily ty domácnosti, které elektřinou také celoročně topí. Skutečné úspory domácností by díky uplatněné regulaci dalších složek ceny elektřiny měly být ještě o něco vyšší.

V průměru by se cena elektřiny pro domácnosti mohla v roce 2014 proti letošnímu roku snížit o 11 procent.

Předsedkyně ERÚ zároveň upozornila na situaci, která by nastala, pokud by zákon nakonec nebyl přijat. „Bez příspěvku státu by se podpora obnovitelných zdrojů mohla vyšplhat až na 824 korun za megawatthodinu, což by bylo proti současnému stavu zvýšení o 40 procent,“ uvedla.

Letos 44 miliard

V letošním roce se na podporu obnovitelných zdrojů vynaloží v ČR zhruba 44 miliard korun.

Z toho částkou 11,7 miliardy přispěje stát, zbytek jde na vrub spotřebitelů. Vedle domácností podpora tzv. ekologických zdrojů energie stále více zatěžuje také firmy. Těm kvůli vysokým nákladům na elektřinu hrozí ztráta konkurenceschopnosti a další ekonomické potíže.

Novela prý pod stůl nespadne

Někteří vysocí politici, například odstupující šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), v minulých dnech vyslovovali obavy, že solární lobby „zapracuje“ v Senátu tak, aby novela, která požaduje i zveřejnění vlastníků firem žádajících o podporu, nakonec spadla pod stůl.

Případné změny v zákoně navržené senátory by totiž mezitím již rozpuštěná Sněmovna „nestihla“ projednat.

Senátoři v čele s předsedou Milanem Štěchem (ČSSD) však veřejnost opakovaně ujišťovali, že nic takového neplánují, a tudíž to nehrozí.

Anketa

Topíte elektřinou?
Ano
20,4 %
Ne, ale plánuji to
3,5 %
Ne
76,1 %
Celkem hlasovalo 17249 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám