Hlavní obsah

Praha chce razantně omezit hazard

Praha

V Praze by se měl výrazně snížit počet míst, kde se mohou hrát hazardní hry. Konkrétně by jich mělo zbýt z původních 650 zhruba 340. Dojít by k tomu mělo na základě novely vyhlášky týkající se regulace hazardu, kterou metropole dokončuje, uvedl radní Lukáš Manhart (TOP 09).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kromě snížení počtu míst počítá vyhláška mimo jiné i s tím, že hazard bude v budoucnu dostupný pouze v kasinech a hernách. Z restaurací by tak měly výherní hrací automaty úplně zmizet.

Jednotlivé pražské radnice dostanou možnost samy určit, zda na svých územích loterie a hazardní hry zcela zakážou. „Vyhláška navíc vylučuje jakoukoli reklamu hazardu,“ tvrdí Manhart. Zmizí tak neonové poutače a barevné reklamní tabule lákající gamblery do heren a kasin.

Zelení varují před korupcí

Třeba podle předsedy pražské Strany zelených Petra Štěpánka ale novela přenáší odpovědnost na městské části, a otevírá tak příležitost pro provozovatele hazardu korumpovat místní samosprávy. Většina radnic se také k nulové toleranci zatím nehlásí.

Manhart ale tvrdí, že Praha chce pouze nastavit obecná pravidla, jimiž se budou radnice řídit. „Systém je vyvážený, městské části v něm mají určitou autonomii, ovšem omezenou jasnými pravidly,“ řekl.

Omezení hazardu se projeví na objemu peněz, které jdou do pokladny hlavního města a potažmo i městských částí. Ty si každý rok rozdělují desítky miliónů korun. O kolik se příjmy sníží, zatím není jasné. Radnice si navíc na systém přerozdělování trvale stěžují. Automaty v hernách a kasinech v Česku protečou ročně desítky miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám