Hlavní obsah

Brazílie se obává inflace, do podpory své měny napumpuje 60 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sao Paulo

Celkem 60 miliard dolarů (zhruba 1,15 biliónu korun) hodlá nasadit brazilská centrální banka na podporu klesajícího kurzu tamní měny – brazilského realu. Ten se nyní nachází na pětiletém minimu vůči dolaru, což v největší jihoamerické zemi zesiluje inflační tlaky.

Článek

Nynější propad realu a dalších měn zemí rozvíjejícího se světa spolu s úbytkem jejich devizových rezerv souvisí s chystaným omezováním měnové podpory americké ekonomiky.

Centrální banka ve čtvrtek oznámila, že po čtyři dny každého týdne bude až do konce prosince prodávat měnové swapy v objemu 500 miliónů dolarů. Swapy investory zajišťují proti slabšímu realu.

O pátcích počínaje dnešním pátkem pak bude na trhu nabízet repo úvěry v částce jedné miliardy dolarů. Firmy a jednotlivce s dolarovými závazky by to mělo odradit od masivních nákupů americké měny v obavě, že později za ni budou muset dát ještě víc. Takové nákupy real stále více oslabují.

Dražší zboží i bydlení

Slabší real sice podporuje vývoz, zdražuje ale dovoz surovin a zboží a také zvyšuje náklady na bydlení, připomněl server BBC. Centrální banka navíc nechce bránit kurz realu jen zvyšováním úrokových sazeb, protože to by zdražilo úvěry a podkopalo ekonomiku. Inflace by se tak mohla vymknout kontrole. Problémy by mohli pocítit Brazilci, kteří mají dluhy, a to především v cizí měně. V zemi navíc panuje napjatá atmosféra po nedávných masivních protivládních demonstracích.

Real v minulých letech podobně jako měny dalších mladých tržních ekonomik sílil. Souviselo to zejména s tím, že centrální banka USA (Fed) podporovala ekonomiku masivními nákupy dluhopisů, jimiž tlačila dolů dolarové úroky. Investoři tak nakupovali výnosnější aktiva mladých trhů. Od jara ale kapitál z rozvojového světa odtéká zpět k dolarovým aktivům, protože Fed dal najevo, že letos začne svou podpůrnou měnovou politiku omezovat.

Analytici banky Morgan Stanley spočítali, že devizové rezervy rozvíjejících se zemí se kvůli tomu od května propadly o 81 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Brazílii naplánovali generální stávku

Protesty v Brazílii za lepší veřejné služby a proti korupci nadále pokračují, demonstrace sice oslábly, ale 1. července by měla zemi ochromit generální stávka,...

Výběr článků

Načítám