Hlavní obsah

Tahouny růstu německé ekonomiky byly stavební investice a soukromá spotřeba

Berlín

Na oživení německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí se podílely především stavební investice a soukromá spotřeba. Vyplývá to z podrobných údajů spolkového statistického úřadu.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Německému růstu pomohly hlavně domácí faktory, především stavebnictví.

Článek

Němečtí statistici minulý týden oznámili, že největší evropská ekonomika vzrostla proti prvnímu čtvrtletí o 0,7 procenta, což bylo nejrychlejší tempo za více než rok. V prvních třech měsících roku hrubý domácí produkt (HDP) stagnoval.

Soukromá spotřeba zrychlila růst na 0,5 procenta z předešlého tempa 0,2 procenta a k mezičtvrtletnímu růstu HDP přispěla třemi desetinami procentního bodu. Stejným dílem se na růstu podílely stavební výdaje, které prudce oživily z propadu zaviněného dlouhou zimou. Celkové investice vzrostly o 1,9 procenta po poklesu o 2,2 procenta v předešlém čtvrtletí.

Po poklesu na počátku roku se ve druhém čtvrtletí o 2,2 procenta zvýšil vývoz, zatímco dovoz do Německa vzrostl o dvě procenta. „Růst táhly hlavně domácí faktory, kde všechny ostatní zastínilo stavebnictví, jemuž pomohlo počasí,“ řekl k údajům agentuře Reuters ekonom banky ING Carsten Brzeski.

Ožebračování sousedů

„Růst soukromé poptávky, veřejné spotřeby a investic ukazuje, že nynější německý model růstu je něčím mnohem víc než jen ,ožebračováním sousedů‘," dodal.

Německu se hlavně ve Francii a v jihoevropských zemích vyčítá, že jeho ekonomika je založena jednostranně na exportu a zanedbává domácí poptávku. Založením měnové unie si Německo zafixovalo kurz měny k měnám většiny ostatních zemí západní Evropy a drželo mezitím růst mezd pod přísnou kontrolou.

To vedlo k výraznému růstu německé konkurenceschopnosti a k jeho vysokým obchodním přebytkům, zatímco jihoevropské země konkurenceschopnost ztrácely.

Růst Německa pomáhá i Česku

Německo je hlavním obchodním partnerem České republiky, proto růst jeho ekonomiky je dobrou předzvěstí i pro český průmysl. Podle analytiků je nicméně dobré, aby oživila celá ekonomika eurozóny.

„Stejně jako ČR se neobejde bez Německa, tak Německo se neobejde bez eurozóny,“ uvedl už dříve pro Novinky analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám