Hlavní obsah

Řecko bude potřebovat další finanční pomoc, prohlásil německý ministr financí

Novinky, pit
Berlín
Aktualizováno

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble v úterý poměrně jasně sdělil, že mezinárodní věřitelé budou muset nabídnout Řecku další, v pořadí už třetí program pomoci. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Článek

Řecku bude nutné ještě jednou poskytnout program,“ uvedl Schäuble během volební kampaně v severním Německu. Zopakoval nicméně vládní postoj, že k odpisu řeckého dluhu nedojde. [celá zpráva]

Schäuble se již dříve v letošním roce nechal slyšet, že mezinárodní věřitelé budou muset uvažovat o novém programu pomoci pro Řecko. Ten stávající vyprší na konci roku 2014. Za nevyhnutelný ho ovšem nikdy neoznačil.

Podle nejmenovaného úředníka řeckého ministerstva financí se třetí program bude týkat vyplnění možného schodku ve financování, který by mohl nastat v letech 2014–2016.

„Řecko a jeho věřitelé zkoumají několik způsobů, jak se vyhnout nedostatku finančních prostředků, jemuž bude Řecko čelit v průběhu několika příštích let,“ uvedl úředník pod podmínkou anonymity.

Řecko muselo kvůli hrozbě státního bankrotu v roce 2010 požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Úvěr v objemu 110 miliard eur (zhruba 2,8 biliónu korun) se však ukázal jako nedostatečný a Řecko muselo o dva roky později dostat druhý záchranný balík ve výši 130 miliard eur.

Hospodářskou recesí, četnými stávkami a obří nezaměstnaností zmítaná jihoevropská země už vyčerpala 90 procent ze záchranných finančních prostředků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám