Hlavní obsah

Čínské firmy stále víc láká Evropa, Česko je ale na okraji zájmu

Novinky, pit
Praha

Evropská unie se těší čím dál většímu zájmu čínských investorů. Vnímají ji jako region s dobrým podnikatelským, technickým i právním zázemím, kvalitní pracovní silou a relativně stabilním prostředím. Vyplývá to ze studie provedené Hospodářskou komorou EU v Číně ve spolupráci se sítí poradenských společností KPMG.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Čínské jüany

Článek

„Čínské investice nejsou v Evropě rozloženy rovnoměrně, stejně jako nejsou zcela jednotné podmínky v jednotlivých státech. Většina investic se koncentruje v západních zemích Evropské unie, která je vnímána jako oblast s vyspělými technologiemi, kvalifikovanou pracovní silou a transparentním právním prostředím,“ uvedl Jan Linhart z KPMG Česká republika.

Česko je podle Linharta z tohoto pohledu zatím spíše okrajovou záležitostí, přestože i zde se lze stále častěji setkat s poptávkami po možných investicích.

Snaha rozšířit odbytiště

Pro většinu čínských firem je hlavní motivací investic v Evropské unii snaha získat podíl na tomto trhu a nabídnout zde své produkty a služby. Téměř polovina podniků chce naopak evropské zboží a služby nabízet v Číně. Třetina firem vidí jako výhodu zdejších investic atraktivní lidské zdroje a dobré zázemí pro výzkum a vývoj.

Přesto investice čínských firem v EU nejsou podle jejich vyjádření zcela bez komplikací. Celkem 78 procent investorů se při vstupu na její trhy potýkalo s byrokracií a vysokými vstupními náklady. Osmačtyřicet procent se pak setkalo s překážkami u regulátorů, především na lokální úrovni.

Investice do západní Evropy 

Podle neoficiálních dat nejvíc investic v EU v posledních deseti letech směřovalo do Francie, Velké Británie, Německa, Švédska a Nizozemska. V roce 2010 se velkému zájmu těšilo Lucembursko, kam čínské firmy investovaly 5,8 miliardy dolarů.

Podle počtu transakcí je nejčastějším cílem odvětví telekomunikací, průmyslu a obnovitelných zdrojů. Z hlediska hodnoty transakcí je pak na špici chemický a gumárenský průmysl, veřejné služby a automobilový sektor.

Investice čínských firem v zahraničí vzrostly za poslední dekádu více než osminásobně a v roce 2011 činily 65 miliard dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám