Hlavní obsah

Na konec dluhové krize v eurozóně si ještě počkáme, odhaduje Merkelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Brzký konec dluhové krize v eurozóně jen tak nenastane, přesto je návrat ekonomiky eurozóny k růstu příznivým signálem. Uvedla to německá kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru pro úterní vydání německého listu Ruhr Nachrichten.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Krize ještě zdaleka neskončila. Nepochybně však bylo dosaženo pokroků a mezinárodní investoři to vidí,“ řekla Merkelová. „Potřebujeme trpělivost a musíme důsledně dodržovat naši koncepci vlastní zodpovědnosti a solidarity. Pozitivním signálem je, že eurozóna už zase vykazuje mírný (hospodářský) růst,“ dodala.

Evropský statistický úřad Eurostat minulý týden oznámil, že hrubý domácí produkt eurozóny ve druhém čtvrtletí stoupl o 0,3 procenta poté, co od konce roku 2011 nepřetržitě vykazoval mezičtvrtletní poklesy. Výkon ekonomiky překonal očekávání analytiků, kteří počítali s růstem o 0,2 procenta.

Merkelová v rozhovoru rovněž potvrdila, že nadále odmítá možnost dalšího odpisu řeckého dluhu. Upozornila, že Řecko ještě musí projít řadou změn, ačkoli již dosáhlo nepochybných pokroků.

Řecko prý bude potřebovat další pomoc

Mnozí ekonomové nicméně předpokládají, že Řecko se bez nějaké další formy pomoci neobejde. Německá opozice viní Merkelovou z toho, že před zářijovými volbami voličům o situaci Řecka lže a zamlčuje jim, že budou muset Řecku opět půjčit.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Úvěr v objemu 110 miliard eur (zhruba 2,8 biliónu korun) však problémy země nevyřešil a Řecko muselo dostat druhý záchranný balík ve výši 130 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám