Hlavní obsah

V Německu kvete výnosný byznys s daty miliónů pacientů

Právo, DPA, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou za tři dny navštíví každého německého lékaře zástupce farmaceutického průmyslu, který už dopředu ví, jaké má lékař pacienty, co jim předepisuje a kolik kterých medikamentů udá. Informoval o tom německý týdeník Der Spiegel s tím, že podle odhadu je těchto zástupců asi 12 tisíc a ročně provedou na deset miliónů „návštěv“ v lékařských ordinacích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Chystá-li se výrobce na trh s novým lékem, vědí zástupci, které lékaře musí pro tuto novinku získat. Což by podle časopisu nešlo bez údajů o miliónech receptů – respektive, šlo by to také, ale bylo by to pomalé a mnohem pracnější.

Potřebné údaje, jež mají z obchodního hlediska cenu zlata, mohou firmy získat třeba u amerického koncernu IMS Health. Firma působí ve více než stovce zemí a v jejích datových centrech se ročně na pěti tisících serverech točí na 40 miliard údajů.

Koncern sleduje 300 miliónů lidí

Podle jejího přiznání sleduje koncern vývoj nemocnosti asi 300 miliónů pacientů, z toho v SRN 42 miliónů osob zapsaných ze zákona u zdravotních pojišťoven.

Jak to funguje
Firmy jako IMS nejednají s pojišťovnami, ale s počítačovými centry lékáren
Tam se recepty třídí, skenují a proplácejí.
Podle německého zákona lze použít data z receptů např. pro statistiku pod podmínkou, že osobní údaje jsou zcela vypuštěny, takže zůstane jen anonymní pojištěnec.
Jinak hrozí i 2 roky vězení.

„Mnohé lze dohledat až dvacet let zpátky,“ chlubí se koncern, který má mnohamiliardový obrat. Data získává nejen od lékařů a velkoobchodníků, ale také od počítačových center lékáren, které se mají ve skutečnosti starat jen o proplacení všech receptů zákonně pojištěných.

Že tato centra prodávají jejich data, ale nikdo z pacientů neví – jeden recept prý vynese na 1,5 centu (0,40 Kč), což v souhrnu dává milióny eur. Podle listu jdou recepty do pojišťoven, pak do firmy pro výzkum trhu. Ta je prodá farmaceutickým koncernům a na jejich základě se pak plánují zmíněné „návštěvy“ u lékařů.

Záznamy také o specialistech

„Obchod s daty z receptů je jedním z největších poválečných skandálů,“ prohlásil ThiloWeichert, zemský pověřenec pro ochranu dat v Šlesvicku-Holštýnsku.

Potvrdil to i lékový expert Roland Holtz z Hildeskeimu, podle něhož jsou „data z IMS Health vstupní branou do systému stálého špiclování lidí“.

IMS a podobné koncerny sice tvrdí, že zavádějí i kódování údajů, ale jak píše týdeník, opatření jsou to polovičatá, neboť se jen změní jméno, avšak podle ostatních údajů lze dohledat konkrétní osobu, k níž údaje patří.

Koncerny si vedou také záznamy o lékařských specialistech – jak jsou věrni značce, jak často předepisují levná generika, jsou-li ochotni zkoušet nové léky, nebo zda spíše váhají. O praktických lékařích chtějí zase vědět, kam posílají nemocné rakovinou či diabetiky. Der Spiegel získal seznam klinik a lékáren, které užívají určité léky proti nejvážnějším nemocem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám