Hlavní obsah

Chyby v ROP Severozápad: Ústecký kraj zaplatí 598 miliónů, Karlovarský 308 miliónů

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary
Aktualizováno

Zastupitelstvo Karlovarského kraje (KK) v pondělí schválilo úhradu části korekce ve výši 308 miliónů korun, kterou nařídila Evropská komise Regionálnímu operačnímu programu (ROP) Severozápad za pochybení při rozdělování dotací. Stejně rozhodlo i zastupitelstvo Ústeckého kraje, v jeho případě se jedná dokonce o 598 miliónů korun.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

První náměstek karlovarského hejtmana Jaroslav Borka (KSČM, vpravo) a ředitel Krajského úřadu v Karlových Varech Roman Rokůsek (vlevo)

Článek

Pro úhradu v případě Karlovarského kraje rozhodlo v tajném hlasování 36 z 38 přítomných zastupitelů (celkem je 45 zastupitelů).

Přijetí a úhrada plošné korekce, která dosahuje celkové částky zhruba 2,067 miliardy korun, je základním předpokladem pro opětovné spuštění ROP Severozápad, kde ještě zbývá 6,5 miliardy korun k přerozdělení.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovarský hejtman Josef Novotný při tajném hlasování o úhradě části korekce za ROP Severozápad. Vedle něj člen volební komise a krajský zastupitel Václav Mleziva (oba ČSSD).

Půjčku státu budou oba kraje splácet do roku 2020.

Zbytek z pokuty, tedy více než jednu miliardu korun, má podle dohody uhradit stát. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) to odmítal, jeho nástupce v demisi Jan Fischer se na tom ale s kraji dohodl.

„Opětovné spuštění programu a proplácení dotací očekáváme v průběhu měsíce září,“ uvedl šéf ROP Severozápad a náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám