Hlavní obsah

Německá ekonomika zabrala, vzrostla nejrychleji za více než rok

Berlín
Aktualizováno

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla nejrychleji za více než rok, když stoupla ve srovnání s předešlým kvartálem o 0,7 procenta. V prvním čtvrtletí ještě stagnovala. Na růstu se v období od dubna do června podílela zejména domácí spotřeba, vyplývá z odhadu spolkového statistického úřadu. Z recese se dostala podle evropského statistického úřadu Eurostat ekokomika eurozóny i celé EU.

Foto: Profimedia.cz

Největší evropská ekonomika přidala na růstu.

Článek

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru zvýšení hrubého domácího produktu o 0,6 procenta. V meziročním srovnání HDP stoupl o 0,9 procenta.

Hlavním tahounem růstu byla podle statistiků domácí spotřeba, a to jak soukromá, tak státní. Zvýšil se ale i vývoz, který narůstal rychleji než dovoz.

„Německá ekonomika předvedla ve druhém čtvrtletí působivý comeback,“ komentoval údaje ekonom banky ING Carsten Brzeski. „Minimálně v tuto chvíli se německá ekonomika vrací jako velká pevnost, nejen pro eurozónu, ale tentokrát dokonce i pro globální ekonomiku,“ řekl. Díky Německu by podle něj měla eurozóna opustit rekordně dlouhou recesi.

Středeční zpráva je rovněž v souladu s poslední vlnou převážně pozitivních údajů z Německa. Ty ukázaly, že průmyslové zakázky a výroba stouply, soukromý sektor expandoval, vývoz vzrostl, nezaměstnanost klesla a nálada se dále zlepšila.

Německá ekonomika dlouhou dobu odolávala poklesu, který trápil eurozónu. Loni však prudce zpomalila a na konci roku dokonce kvůli slábnoucímu vývozu a stagnaci investic klesla. V období duben až červen však investice oživily, hlavně díky vlivu počasí – zima byla neobvykle dlouhá a chladná. Také vývoz měl na růst pozitivní dopad.

Z recese se vymanily také eurozóna i celá EU

Především růst dvou největších ekonomik, Německa a Francie, pomohl k tomu, že ve druhém čtvrtletí se z recese vymanila ekonomika eurozóny i celé Evropské unie

HDP eurozóny i EU se ve srovnání s předchozími třemi měsíci zvýšil o 0,3 procenta. Meziročně však hrubý domácí produkt obou regionů nadále klesal.

Ekonomika eurozóny vykazovala mezičtvrtletní pokles nepřetržitě od konce roku 2011. Středeční údaje jsou mnohem lepší než odhady analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru čekali mezičtvrtletní růst 0,2 procenta. Ve druhém čtvrtletí HDP eurozóny klesl o 0,3 procenta.

Meziročně se HDP v zemích platících eurem snížil o 0,7 procenta, i v tomto případě byl však o něco lepší, než čekali analytici. Ekonomika celé EU klesla o 0,2 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám