Hlavní obsah

Česká ekonomika setřásla závaží recese, vzrostla o 0,7 procenta

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Tuzemská ekonomika vystoupila z recese po poklesu v šesti čtvrtletích v řadě. Hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí vzrostl v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 0,7 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Článek

Analytici očekávali obecně horší výsledek. Meziročně pak HDP klesl o 1,2 procenta. Česká národní banka očekávala propad o 1,7 procenta. Za první pololetí letošního roku HDP poklesl v meziročním srovnání o 1,8 procenta.

Foto: ČTK

hrubý domácí produkt ČR

Recese je v ekonomice stav, kdy hrubý domácí produkt (HDP) poklesne dva kvartály za sebou.

„Tento výsledek považuji především za psychologický efekt, na který trh už dlouho čekal a který může zlepšit náladu firmám, investorům i občanům,“ sdělil Jiří Moser ze společnosti PwC Česká republika, podle něhož však z ekonomiky nelze stále vyčíst jednoznačný trend. Řada nejistot přetrvává a poslední měsíce se navíc přidaly otazníky v podobě politické situace.

Jak uvedl analytik Petr Dufek z ČSOB, druhá recese za posledních pět let je u konce. „Nebyla sice tak dramatická jako ta předchozí, a na druhou stranu byla dvakrát delší,” sdělil Dufek.

Export ekonomiku vytáhl

Začala propadem domácí spotřebitelské a investiční poptávky, ke které se bohužel v průběhu minulého roku přidal i útlum exportu. „A jak se zdá, export naši ekonomiku rovněž z recese vytáhl, zatímco domácí poptávka se příliš nevytáhla,“ připomněl Dufek.

Jak uvedl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit, vývoz ve druhém čtvrtletí vzrostl o 1,4 procenta, zatímco dovoz se téměř zastavil, když rostl jen o tři desetiny.

„Naopak investiční aktivita se nadále snižovala, slabá zůstává i spotřeba domácností, vládní výdaje jsou meziročně téměř beze změny,“ dodal jedním dechem analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

Podle odvětvového členění bylo pozitivních výsledků dosaženo v peněžnictví a pojišťovnictví. „Na druhé straně klesala tvorba přidané hodnoty v průmyslu, vnitřním obchodě, stavebnictví i v zemědělství,“ sdělil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Podle Nováka tak rozhodně nenastal čas na nějaké velké oslavy. „Podniky neinvestují, domácnosti neutrácí a počet nezaměstnaných dosahuje nejvyšších úrovní za existenci samostatné České republiky.“ Podobné charakteristiky bude domácí ekonomika vykazovat i ve druhém pololetí letošního roku.

Nyní je podle Dufka česká ekonomika na startu oživení, o jehož síle se rozhoduje především za našimi hranicemi. A v souvislosti s tím jsou nejnovější čísla z Evropy povzbudivá. Například německá ekonomika rostla nejrychleji za více než rok, když v období od dubna do června mezičtvrtletně přidala 0,7 procenta.

Dobré zprávy přicházejí i z Francie, kde rovněž skončila recese, neboť její ekonomika už vzrostla o půl procenta.

Zpřesněné údaje zveřejní ČSÚ v září.

Reklama

Výběr článků

Načítám