Hlavní obsah

Snižte nám cenu plynu, žádá řecký premiér Rusko

– Atény
Novinky, pit

Řecký premiér Antonis Samaras požádal v dopise ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ruský plynárenský gigant Gazprom snížil cenu zemního plynu, který do Řecka dodává. Informaci přinesl server ekathimerini.com.

Foto: Yorgos Karahalis , Reuters

Řecký premiér Antonis Samaras

Článek

Řecko za dodávky ruského plynu platí přibližně o 30 procent více, než činí evropský průměr. Samaras v dopise odeslaném před několika týdny zdůraznil význam cen ropy či zemního plynu pro konkurenceschopnost jeho země. Stávající smlouva mezi Řeckem a Gazpromem je platná až do konce roku 2016.

V lednu dosahovala dodavatelská cena pro Řecko ze strany Gazpromu 35,34 eura za megawatthodinu, což bylo nejvíc v rámci Evropy. Bulharsko jakožto druhá nejdražší země odebírá plyn za 29,94 eura za megawatthodinu. Samaras se na Rusku snaží vymoci snížení cen alespoň na úroveň Bulharska.

Podle Řeckého svazu průmyslových spotřebitelů energie se cena zemního plynu pro průmysl zvýšila za poslední čtyři roky o 80 procent, řecké firmy tak zaplatí o 40 procent vyšší cenu, než je evropský průměr.

Gazprom v červnu stáhl na poslední chvíli nabídku na koupi řecké plynárenské společnosti DEPA. Nové výběrové řízení chystá řecká vláda na příští rok a zatím není jasné, zda se Gazprom do soutěže znovu přihlásí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám