Hlavní obsah

Mexiko chce nabídnout po 75 letech cizím společnostem přístup ke své ropě

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexico City

Mexický prezident Enrique Peña Nieto přišel s návrhem reformy v ropném sektoru, která by umožnila vstup zahraničních společností na trh s ropou a zemním plynem. Plán by měl zajistit oživení v této oblasti, snížit náklady na výrobu elektrické energie a pomoci vytvořit nová pracovní místa.

Foto: Tomas Bravo, Reuters

Enrique Peňa Nieto je v úřadu teprve osm měsíců a už pčichází se smělými plány.

Článek

Předpokládá se, že státní ropný gigant Petroleos Mexacanos (Pemex) bude moci uzavírat smlouvy s jednotlivými zahraničními energetickými společnostmi, ať už jde o geologický průzkum, nebo těžbu ropy či zemního plynu, píše list Miami Herald na svých internetových stránkách. Zahraniční společnosti však nesmějí jednat samostatně a produkci si nechávat pro sebe.

„Mexické rodiny pocítí ve svých peněženkách výhody,“ nechal se slyšet Nieto s tím, že ekonomika by se tímto krokem měla dostat k rychlejšímu růstu v porovnání s posledními desetiletími.

Ještě před spuštěním reformy však bude muset Mexiko změnit ústavu ve dvou klíčových článcích, protože je v nich ukotveno monopolní, jinak řečeno stoprocentní postavení Pemexu v těžbě a zpracování ropy. Změny by mohly být hotové do konce roku. Nicméně se očekává odpor levice a části veřejnosti.

Kapitál, technologie a znalosti

„Země zůstává i nadále jediným vlastníkem ropných zásob,“ uklidňoval Nieto obavy, že návrh zmenší státní kontrolu nad Pemexem, který vznikl v roce 1938 po převzetí zahraničních ropných společností. V něm totiž mnozí Mexičané spatřují něco jako národní klenot.

Ministr energetiky Pedro Joaquin Coldwell připomněl energetický pokles Mexika. Těžba ropy se za poslední desetiletí propadla o čtvrtinu a podobná situace je i u zemního plynu, jehož třetinu musí země dovážet. Přesto stále patří Mexiko mezi deset největších producentů ropy na světě.

„Potřebujeme kapitál, technologie a znalosti. Musíme se spojit s těmi, kteří je mají,“ dodal Coldwell.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám