Hlavní obsah

O dostavbě Temelína rozhodneme možná až v roce 2015, sdělil šéf ČEZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Koncem roku 2014 nebo až v roce 2015 chce energetická společnost ČEZ rozhodnout o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Uvedl to generální ředitel polostátní firmy Daniel Beneš. Rozhodnutí ohledně vítěze tendru na dostavbu elektrárny mělo podle původních plánů padnout už letos na podzim.

Foto: Novinky

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Přesný termín rozhodnutí je nyní podle Beneše obtížné odhadnout, protože záleží na schválení státní energetické koncepce. Podle Beneše je také nutné ještě před rozhodnutím zajistit návratnost investice.

Americko-japonská společnost Westinghouse, která je jedním z uchazečů o dostavbu Temelína, v úterý ale oznámila, že předpokládá, že se o vítězi tendru na stavbu nových dvou bloků rozhodne ještě letos nebo na počátku příštího roku.

„Státní energetická koncepce se teď nachází v situaci, kdy česká politická scéna diskutuje, jestli se nemění podmínky na trhu,“ řekl Beneš. Podle něj nové analýzy ukazují, že není úplně jisté, zda spotřeba elektřiny v Česku poroste takovým tempem, jaký koncepce předpokládá. „To může mít samozřejmě dopad na to, jestli bude elektřina z Temelína potřeba v roce 2025 nebo 2027 nebo až někdy kolem roku 2030,“ dodal generální ředitel ČEZ.

Teprve až koncepci definitivně schválí vláda, bude ČEZ moci rozhodnout o svém dalším postupu, uvedl Beneš. Koncepci vzala vláda loni na vědomí. Před jejím konečným schválením je ale nutné nechat posoudit její dopady na životní prostředí.

Pevné výkupní ceny elektřiny

Beneš také uvedl, že ČEZ musí dál diskutovat s vládou o možné podpoře pro nízkoemisní zdroje. Jednání začala už s předchozím kabinetem Petra Nečase, s úřednickou vládou Jiřího Rusnoka nyní pokračují. ČEZ usiluje o to, aby pro elektřinu z nových bloků Temelína zajistil na určitou dobu provozu pevné výkupní ceny. Pokud by tržní cena byla nižší, ČEZ by dostával doplatek od státu. V opačném případě by energetická společnost rozdíl mezi tržní a sjednanou cenou do státního rozpočtu odváděla.

O dostavbu Temelína se ucházejí americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské Konsorcium MIR.1200. ČEZ s oběma společnostmi jedná o vylepšení jejich původních nabídek, další kolo rozhovorů je v plánu v září.

Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína by měla více než zdvojnásobit výkon jihočeské jaderné elektrárny, který nyní činí 2000 megawattů. Náklady na investici se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Nové bloky by měly elektřinu vyrábět 60 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám