Hlavní obsah

Finančník Šmejc dosáhl na podíl v řeckém sázkovém kolosu OPAP

Atény

Řecko dokončilo prodej podílu 33 procent ve státním sázkovém monopolu OPAP česko-řecké investiční skupině Emma Delta, ve které působí český investor Jiří Šmejc. Jihoevropský stát tak získá 652 miliónů eur (zhruba 16,9 miliardy korun), informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Šmejc na archivním snímku z roku 2010

Článek

Prodej třetiny OPAP byl prvním případem privatizace, kterou po Řecku požaduje v rámci dohody o finanční pomoci Evropská unie a Mezinárodní měnový fond. Atény oznámily vítěze privatizace již v květnu, avšak prodej se zadrhl kvůli sporům o poplatky, které má OPAP platit svým partnerům za technologické a tiskové služby.

OPAP je jednou z největších sázkových firem v Evropě s akciemi na burze s obratem kolem čtyř miliard eur. Firma má od vlády monopol na sportovní sázení do roku 2020 a na loterijní sázky do roku 2030. Vlastní také exkluzivní práva na provozování videoloterijních terminálů (VLT).

OPAP nemá žádné dluhy a je nejziskovější firmou v Řecku. Výhled firmy však částečně zastiňuje prudké zvýšení daní a rozhodnutí odvolacího soudu, který se postavil proti monopolu firmy na sportovní sázení.

Skupinu Emma Delta vede český investor Jiří Šmejc spolu s řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem. Ten je synem rejdaře a jednoho z nejbohatších Řeků Dimitrise Melisanidise. Dalšími partnery jsou řecký podnikatel Christos Kopeluzos, ruská investiční společnost ICT Group a český fond KKCG.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám