Hlavní obsah

Maďarsko splatilo v předstihu úvěr od MMF, na úrocích ušetřilo 300 miliónů

– Budapešť

Zbývajících 2,15 miliardy eur (zhruba 55,6 miliardy korun) poslalo v pondělí Maďarsko na účet Mezinárodního měnového fondu (MMF), čímž předčasně splatilo uvěr v celkové výši 20 miliard eur.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Článek

Poslední splátku mělo Maďarsko podle původního plánu splatit příští rok v březnu. Předčasným splacením země podle ministerstva ušetří na úrocích 3,5 miliardy forintů (asi 304,4 miliónu korun).

Maďarsko podepsalo s MMF dohodu o poskytnutí záložního úvěru koncem roku 2008, tedy v době vrcholu globální finanční krize, která znemožnila Maďarsku přístup na dluhopisové trhy.

Od roku 2010, kdy se ujal funkce premiér Viktor Orbán, je vláda s MMF ve sporu. Požadavky fondu, které jsou podmínkou pro poskytnutí úvěru, kabinet podle agentury Reuters označuje za zbytečný cizí vliv na jeho hospodářskou politiku.

Můžete si balit kufry

MMF kritizoval některé kroky vlády, jako je snižování rozpočtového deficitu nestandardními způsoby, zejména uvalením daní na banky a některé podnikatelské sektory, ale i zestátněním soukromých penzijních fondů.

Guvernér maďarské centrální banky György Matolcsy rovněž fond vyzval, aby uzavřel své místní zastoupení v Budapešti. Po splacení úvěru podle něj už není nutné tam zastoupení dál udržovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám