Hlavní obsah

Schodek rozpočtu se neprohloubí, provizorium není problém, uvedl Rusnok

Praha
Aktualizováno

Premiér Jiří Rusnok v neděli potvrdil, že v rozpočtu bude chybět sedm miliard z neuskutečněné aukce kmitočtů pro čtvrtého mobilního operátora. Přesto podle něj nebude schodek rozpočtu vyšší, než byl schválen.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Jiří Rusnok byl 11. srpna 2013 hostem diskuzního pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

„Neměl by to být problém, protože jiné kapitoly se vyvíjely příznivěji, jiné výdaje se neuskuteční,“ řekl Rusnok s odkazem na rezervy na druhý pilíř. „Bude se to muset vykompenzovat jinými příjmy,“ dodal ještě premiér.

Problém jen bude, jak technicky změnit tuto kapitolu rozpočtu, když bude sněmovna rozpuštěna, protože by to měl schválit parlament.

Podle něj nebude problém získat šest miliard z Lesů ČR. Přiznal ale, že se bude muset ještě řešit odstoupení od sporných sKaret, které byly zrušeny.

Uvedl také, že připraví rozpočet, a dodal, že by nebyl ani problém, když by nebyl přijat a platilo rozpočtové provizorium. „Provizorium není třeba démonizovat, v této zemi bylo několikrát. V lednu se stejně nic nového nezahajuje, žádné investice se nezahajují.“

„Sestavíme technický rozpočet postavený na platných zákonech, které z 80 procent determinují výsledek. Bude to návrh, se kterým se bude muset utkat nová vláda, a buď si ho osvojí, nebo ho udělá jinak, ale na to moc času nebude mít,“ uzavřel s tím, že přijetí rozpočtu záleží na tom, jak rychle se vytvoří nová vláda.

Z toho důvodu je Mirolav Kalousek pro co nejrychlejší uskutečnění voleb.

Sněmovna chce projednat zákony

Zástupci hlavních politických stran ČSSD, ODS a KSČM Michal Hašek, Miroslav Němcová, Jiří Dolejš se vyjádřili pro možnost, aby Sněmovna mohla ještě projednat některé zákony.

„Dovedu si přestavit, že se posune termín rozpuštění, aby mohl parlament pracovat, a zkrátí se doba od rozpuštění do předčasných voleb, protože šedesát dní je maximální možnost,“ řekl Jiří Dolejš. ČR například hrozí, že by mohla dostat pokutu od evropských orgánů, pokud nebude přijat zákon o stáních úřednicích.

Přála by si to i Miroslava Němcová: „Hrozí, že skutečně zákony, které tu byly jmenovány, nespadli pod stůl.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám