Hlavní obsah

Kvůli nízkým úrokovým sazbám klesl zisk ČSOB v pololetí na 6,9 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zejména nízké úrokové sazby na tuzemském trhu způsobily, že čistý zisk Československé obchodní banky (ČSOB) v pololetí meziročně poklesl o 12 procent na 6,9 miliardy korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

ČSOB

Článek

Objem úvěrů vzrostl meziročně o pět procent na 490 miliard korun. Růst táhly hypotéky, korporátní úvěry a úvěry pro malé a střední podniky. Díky retailovým vkladům stoupl celkový objem vkladů o procento na 626,4 miliardy korun.

„Prostředí s nízkými úrokovými sazbami už několik čtvrtletí ukrajuje z výnosů českých bank. Zároveň výborná zpráva pro nás všechny je jednak vytrvalý růst úvěrů a jednak nový zájem investujících klientů o naši nabídku zajištěných podílových fondů,“ uvedl generální ředitel banky Pavel Kavánek.

Čistý úrokový výnos klesl meziročně o čtyři procenta. I přes nižší příjmy z poplatků z platebních transakcí a běžných účtů v retailu ČSOB navýšila celkové příjmy z poplatků a provizí meziročně o čtyři procenta díky vyšší poptávce po podílových fondech a větším prodejům v oblasti finančních trhů.

ČSOB je součástí mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

Výsledky za prvních šest měsíců zveřejnily i ostatní velké tuzemské banky, všem se zisk snížil. České spořitelně klesl čistý zisk o téměř procento na 8,15 miliardy korun. O 17 procent se snížil čistý zisk Komerční bance, a to na 6,3 miliardy korun. UniCredit Bank klesl o 13 procent na 1,4 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám