Hlavní obsah

Počet ubytovaných turistů v Česku ve druhém čtvrtletí klesl

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Do tuzemských ubytovacích zařízení dorazilo v letošním druhém čtvrtletí 3,5 miliónu turistů, což je oproti stejnému období loňského roku pokles o 1,3 procenta. Zatímco počet zahraničních hostů se lehce zvýšil, domácích hostů se naopak ubytovalo méně. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Návštěvníci na Bouzově

Článek

Počet přenocování hostů v ubytovacích zařízeních pokles o čtyři procenta na 9,4 miliónu.

Foto: ČTK

Turistika v Česku

„Dopad povodní byl přibližně v souladu s očekáváním a nepřinesl českým destinacím dramatický výpadek v příjezdech turistů. Na vývoji návštěvnosti zahraničních turistů se povodně projevily jen zpomalením z tříprocentního růstu, který jsme zaznamenali v prvním čtvrtletí, na 0,4 procenta,“ uvedla Markéta Vogelová z agentury CzechTourism.

Návštěvnost domácích turistů byla podle Vogelové ovlivněna výrazněji, ale ani zde by červnový výpadek neměl mít zásadní vliv na výsledek sezóny.

Nejvíce turistů z Německa

Nejvíce zahraničních hostů přijelo z Německa, konkrétně 357 000, což bylo o 6,9 procenta méně než loni. Druhou nejpočetnější skupinu tvořili návštěvníci z Ruska, kterých dorazilo 199 000. To je o 7,4 procenta víc v porovnání s loňskem.

Na dalších místech se umístili návštěvníci ze Spojených států amerických (118 000)  a Poláci (114 000). „Na desátou příčku pomyslného žebříčku zemí, ze kterých zahraniční hosté přijíždějí nejčastěji, se dostala Čína s meziročním nárůstem o 16,4 procenta při 44 000 příjezdech,“ uvedl ČSÚ.

Z pohledu regionů nejvyšší propad vykázala ubytovací zařízení v Královéhradeckém kraji o 12,1 procenta a v Pardubickém kraji o 11,4 procenta. Naopak pouze u čtyř krajů se počet nocí meziročně zvýšil. Nejvíce to bylo v Olomouckém a Zlínském kraji.

V lázních více hostů s kratší dobou pobytu

Lázeňská zařízení navštívilo ve sledovaném období celkem 202 000 hostů, což je o 7,5 procenta více než ve stejném období předchozího roku. Zahraniční hosté meziročně zkrátili své lázeňské pobyty na průměrných 8,5 nocí, u domácích hostů došlo ke zkrácení pobytu na 7,9 nocí.

Pokoje v hotelech a penzionech byly využity z 37,7 procenta, což bylo nepatrně více než ve stejném období předchozího roku. Pokles zaznamenaly čtyřhvězdičkové a tříhvězdičkové hotely, u ostatních hotelů a penzionů se jednalo o meziroční nárůst, uvedl ČSÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám