Hlavní obsah

Mobilní volání v Česku bylo osmé nejdražší v rámci EU

– Brusel

Česká republika vychází ze srovnání cen za mobilní volání v jednotlivých hodnocených zemích Evropské unie jako osmá nejdražší. Telefonování v rámci vnitrostátní sítě je nejlevnější v Litvě, nejdražší pak v Nizozemsku. Rozdíl mezi těmito dvěma státy je téměř osminásobný, jak vyplývá ze zprávy Evropské komise.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za minutu hovoru přes mobilní telefon zaplatili uživatelé v roce 2011 v Nizozemsku průměrně v přepočtu 3,80 Kč, zatímco v Litvě jen 0,49 Kč. V České republice to bylo průměrně skoro 2,70 Kč. To je víc, než byl průměr EU. Před Českem se umístily kromě Nizozemska například i Lucembursko, Belgie nebo Malta. Nový člen EU Chorvatsko do srovnání zahrnut není.

V jiných kategoriích základního zboží a služeb v rámci jednotného trhu jsou podle komise cenové rozdíly výrazně menší. Například litr mléka lze v EU koupit za ceny mezi 0,69 eura až 0,99 eura (18 Kč až 25,6 Kč). To je rozdíl 43 procent. Pokud jde o mobilní volání, představuje rozdíl mezi cenou za stejné služby v Litvě a v Nizozemsku 774 procent.

Podle EK rozdíl nelze vysvětlit rozdíly v kvalitě, v nákladech na poskytování dané služby, ale ani rozdíly v kupní síle spotřebitelů. „Je nezbytné, aby se celá EU rychle vydala směrem k vytvoření opravdového jednotného trhu a dosáhla propojení celého kontinentu,“ uvedla v prohlášení místopředsedkyně EK Neelie Kroesová.

Brusel také oznámil, že se v září chystá zveřejnit v oblasti telekomunikací nové kroky na posílení jednotného trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám