Hlavní obsah

Stavebnictví se dále propadlo, v červnu o 11 procent

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Stavební výroba v Česku opět meziročně klesla, v červnu konkrétně o 11,1 procenta. Přesto se jedná o zmírnění propadu, když v květnu činil „sešup“ 15,5 procenta. Meziměsíčně byla stavební výroba vyšší o 1,3 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Hodnoty stavebnictví klesají dlouhodobě už od roku 2008 a trh se pomalu vyčišťuje. V současnosti totiž není dost zakázek pro všechny stavební firmy, které fungovaly před začátkem krize,“ uvedl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Foto: ČTK

Stavební výroba

Tento fakt ukazuje i počet zahájených staveb bytů, které dlouhodobě klesají. Například v červnu 2008 firmy začaly stavět 4513 nových bytů, letos v červnu to bylo jen 1679. Poklesly také i počty stavebních povolení.

„Stavebnictví stále postrádá poptávku, respektive zakázky, které by dokázaly nepříznivý trend stavebnictví alespoň zastavit,“ sdělil analytik Petr Dufek z ČSOB. V tomto směru se podle Dufka ani ve druhém čtvrtletí letošního roku nic nezměnilo, neboť hodnota nových zakázek se propadla o téměř 15 procent.

„Letošní rok ale bude stejně negativní jako doteď a naděje na zlepšení může přijít nejdřív na jaře 2014,“ domnívá se Kozub. S tím souhlasí i Dufek, podle nějž návrat stavebnictví k růstu je pravděpodobný nejdříve snad v průběhu druhé poloviny příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám