Hlavní obsah

Ministr Žák po ČD chystá i změny ve vedení správy železnic

Kompletní výměna vedení Českých drah nebyla poslední, kterou provedl ministr dopravy Zdeněk Žák. Na mušce má i vedení Správy železniční dopravní cesty (SDŽC). Ve firmě chce více železničních odborníků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Žák přichází na jednání vlády

Článek

K výměně ale nedojde v nejbližších dnech, protože ministerstvo má plné ruce práce s výměnou vedení Českých drah.

„SŽDC je pro stát klíčová firma, která ovlivňuje fungování nejen Českých drah jako vlajkového dopravce, ale v podstatě celého tržního prostředí v železniční dopravě a zejména v Cargu," uvedl Žák. Chce ve firmě vhodné partnery na řešení problémů, které společnost má.

Koho konkrétně by si nový ministr ve správní radě SŽDC přál vidět, zatím ale odmítl komentovat. Z lidí, kteří by naopak orgán mohli opustit, se nabízí jméno jeho bývalého náměstka pro letectví a satelitní technologie Jiřího Žáka, kterého ministr odvolal v úterý.

Podle odvolaného náměstka šlo o politický krok a předpovídal, že stejně jako on se z úřadu budou poroučet další členové ODS. Ministr naopak odvolání zdůvodnil tím, že náměstka pro kosmonautiku resort nepotřebuje.

Žák ihned po svém nástupu inicioval změny ve vedení Českých drah. Obměnil dozorčí radu, která posléze odvolala představenstvo. To nově zvolené pak odvolalo generálního ředitele ČD Petra Žaludu, jenž byl ve funkci pět let. Nahradil ho Dalibor Zelený, který ČD vedl v letech 1998–2003, tedy v době, kdy byl premiérem Miloš Zeman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám