Hlavní obsah

Růst ekonomiky USA předčil očekávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 1,7 procenta. Tempo růstu tak zrychlilo z revidovaných 1,1 procenta v předchozích třech měsících a výrazně překonalo očekávání analytiků. Vyplývá to z údajů zveřejněných ve středu tamním ministerstvem obchodu. Růst v prvním čtvrtletí však ministerstvo opravilo směrem dolů z dříve ohlášených 1,8 procenta.

Foto: Larry Downing, Reuters

Prezident Spojených států Barack Obama při prohlídce přístavu Jacksonville na Floridě

Článek

Hospodářský růst byl ve druhém čtvrtletí podpořen oživením podnikatelských výdajů, stoupajícím exportem a zpomalením poklesu vládních výdajů. Tempo růstu ekonomiky USA se nicméně již třetí čtvrtletí za sebou drželo pod dvouprocentní hranicí, která obvykle nestačí k výraznějšímu snížení nezaměstnanosti, píše agentura Reuters.

Analytici však podle agentury AP doufají, že ve druhé polovině roku tempo růstu zrychlí na zhruba 2,5 procenta. K optimismu ohledně vývoje ekonomiky dnes přispěla zpráva organizace ADP, podle které soukromý sektor Spojených států v červenci přijímal nové zaměstnance nejrychlejším tempem od začátku letošního roku. Americké firmy podle ADP v červenci vytvořily 200 000 nových pracovních míst, tedy o 20 000 více, než očekávali analytici.

Ministerstvo obchodu ve středu v rámci změny metodiky výpočtu HDP zveřejnilo také revidované údaje o vývoji ekonomiky v minulých letech. Hlavní změnou v metodice výpočtu je zařazení výdajů na výzkum a vývoj mezi investice. Podle revidovaných údajů byl růst v letech 2009 až 2012 rychlejší, než se doposud předpokládalo. V loňském roce například ekonomika stoupla o 2,8 procenta namísto dříve ohlášených 2,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám