Hlavní obsah

Tatra uzavřela zakázku za 4,5 miliardy, Adams ve firmě končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kopřivnické automobilce Tatra se podařilo uzavřít s partnery na Blízkém východě zakázku na dodávku aut a zařízení za 4,5 miliardy korun. Bývalé vedení firmy v čele s generálním ředitelem Ronaldem Adamsem na jejím uzavření pracovalo tři roky. Adams zároveň odejde na konci června do důchodu. V úterý to za Tatru oznámil Radek Ivaniškin.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Tatra Phoenix je jedním ze současných modelů kopřivnické automobilky

Článek

Ivaniškin sdělil, že jde o nejvýznamnější zakázku v posledních letech. Tatra dodá na Blízký východ automobily a výrobní zařízení v hodnotě 4,5 miliardy korun.

Další informace o zakázce zatím podle Andreje Čírtka, mluvčího firmy Tatra Truck, která automobilku vlastní, nelze poskytnout.

Adams odejde do penze

Američan Adams působil v Tatře v různých funkcích od roku 2001, původně jako zástupce amerických akcionářů v dozorčí radě. Od roku 2006, kdy automobilku čtyři čeští a zahraniční investoři ovládli, byl Adams generálním ředitelem a předsedou představenstva. Kvůli dluhům ale letos Tatra skončila v dražbě. Od převzetí firmy novými majiteli, kteří ji letos v březnu získali v dražbě, už Adams podnik fakticky nevedl.

Foto: Pavel Karban, Právo

Předseda představenstva Tatry Ronald Adams potvrdil, že chce-li se automobilka zachránit, musí opět propouštět.

Čírtek řekl, že Adams funkci sice stále měl, ale nevykonával ji. „Jeho kompetence po změně majitele automobilky od počátku převzali předseda představenstva společnosti Tatra Trucks Petr Rusek a místopředseda představenstva Radek Strouhal,“ řekl Čírtek.

Adams v současné době čelí obžalobě z korupce. Případem se zabývá soud v Brně. Podle obžaloby nabídl Adams na veletrhu IDET v roce 2009 v Brně tehdejšímu náměstkovi ministra obrany Martinu Bartákovi úplatek 20 miliónů korun za to, že zajistí armádní zakázku pro firmu Tatra. Adams vinu odmítá, Bartáka prý na veletrhu jen potkal a pozdravil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám