Hlavní obsah

České spořitelně klesly zisky, může za to i slabý zájem o úvěry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká spořitelna, největší tuzemská banka podle počtu klientů, v letošním prvním pololetí meziročně snížila konsolidovaný čistý zisk o 0,8 procenta na 8,15 miliardy korun. Provozní zisk klesl o 6,4 procenta na 12,25 miliardy Kč. Neauditované výsledky podle mezinárodních účetních standardů v úterý oznámila banka.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pololetní výsledky podle České spořitelny odrážejí dění v české ekonomice. Poukázala na rostoucí vklady klientů, slabou poptávku domácností po spotřebitelských úvěrech a jejich zájem o hypoteční úvěry, u kterých jsou úrokové sazby na historických minimech.

Bilanční suma banky se zvýšila o 4,7 procenta na 958,2 miliardy korun. Zisk před zdaněním České spořitelny se v pololetí snížil o 1,9 procenta na 10,2 miliardy korun. Provozní náklady klesly o 5,8 procenta na 8,9 miliardy Kč.

Čistý úrokový výnos poklesl o desetinu na 14 miliard Kč. Úvěry klientům se zvýšily o necelá tři procenta na 496,2 miliardy korun; retailové úvěry stouply o 2,5 procenta, hypoteční úvěry obyvatelstvu vzrostly skoro o desetinu a úvěry korporacím a velkým městům se zvýšily o 5,8 procenta.

Rakouské bankovní skupině Erste Group Bank, která Českou spořitelnu ovládá, v letošním prvním pololetí klesl čistý zisk meziročně o třetinu na 301,2 miliónu eur (7,8 miliardy Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám