Hlavní obsah

Antimonopolní úřad šetřil profesní komory – exekutory i architekty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) šetřil profesní sdružení, protože mu vadí postup některých komor v tvorbě cen. Kritizoval například chování Exekutorské komory České republiky a České komory architektů. Sdružení vydávají normy, jež přímo obsahují tarify, které si mají členové komor za své služby účtovat. Tím podle antimonopolního úřadu mohou omezovat konkurenční prostředí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Antimonopolnímu úřadu vadí, že odměny jsou příjmem exekutorů či notářů, aniž by oni sami mohli rozhodnout, jak vysoké budou.

U Exekutorské komory úřad prošetřuje pravidla profesionální etiky a pravidla soutěže soudních exekutorů, které komora vydala v roce 2006. Pokud podle nich exekutor účtuje v rámci exekuční činnosti odměnu, která je nižší než cena, kterou stanovuje příslušná vyhláška, „dopouští se závažného porušení pravidel soutěže mezi exekutory“.

Touto vyhláškou může komora omezovat soutěž v oblasti cen. Podle předsedy ÚOHS Petra Rafaje má každý poskytovatel služby právo účtovat si jakoukoliv odměnu, tedy i nižší, než je odměna tarifní, stanovená vyhláškou. „Stejně tak je po vlastním uvážení oprávněn od požadování odměny zcela upustit,“ doplnil Rafaj.

Podle něj jsou problematická i pravidla České komory architektů, která má schémata a programy pro výpočet honorářů. „Nepřípustné je vyjadřovat se k poměru ceny za službu architekta a celkové ceny stavební zakázky, resp. odvozovat odměnu architekta od následné ceny stavebního díla,“ uvedl Rafaj.

ÚOHS chce o tvorbě cen jednat s komorami, a pokud to k ničemu nepovede, zahájí správní řízení včetně uložení sankcí.

Úřad nyní hodlá o jednání komor diskutovat se zainteresovanými ministerstvy a samotnými komorami. Pokud nedojde k nápravě, zahájí správní řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám