Hlavní obsah

Operační program Severozápad dostane od státu přes miliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Něco přes miliardu korun obdrží kraje od státu na takzvané korekce u operačního programu Severozápad. Uvedl to v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce ministr financí Jan Fischer s tím, že o konkrétní částce bude se zástupci Ústeckého a Karlovarského kraje ještě jednat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Fischer řekl, že současná vláda tímto krokem prokázala solidaritu. Narážel tak na exministra financí Miroslava Kalouska, který požadoval od krajů zaplatit celou částku 2,1 miliardy korun. „Kdybychom to chtěli všechno od krajů, začneme je zabíjet. Ony na to ty prostředky nenajdou,“ uvedl Fischer s tím, že se nastaví takové mechanismy, aby nemohlo dojít k dalšímu zneužití těchto peněz.

Zaplacení má okamžitě odblokovat zhruba 5,5 miliardy korun z evropských zdrojů, které jsou pro dotační programy již více než rok pozastaveny. O konečných podmínkách při splácení prostředků požadovaných Evropskou unií chce se zástupci regionálního operačního programu jednat v pátek.

Fischer: Žádná licitace o hlasech

Fischer se zároveň ohradil proti tomu, že si kupuje hlasy sociálnědemokratických krajů. „Já to zásadně odmítám. To není žádný barter, žádné dohadování, žádná licitace o hlasech,“ řekl Fischer. Je to podle něj rozhodnutí „překlenovací vlády odborníků, která dospěla k tomuto závěru.“

Předseda výboru regionální rady ROP Severozápad Petr Navrátil (ČSSD) ve čtvrtek uvedl, že Ústecký a Karlovarský kraj dostaly od Fischera výrazně lepší nabídku. Podle té by kraje měly dohromady zaplatit asi 900 miliónů korun místo původně požadovaných 2,1 miliardy. Exministr financí Kalousek návrh kritizoval. „Pokud se tímto způsobem zvýhodní dva kraje, kde se podvádělo, tak o tyto peníze budou oloupeni daňoví poplatníci v krajích, kde se hospodařilo řádně,“ sdělil.

Celkově měl ROP Severozápad za chyby v projektech zaplatit 2,6 miliardy korun. Z toho je necelých 2,1 miliardy plošná korekce a zbytek individuální pokuty, které mají zaplatit jednotliví žadatelé za konkrétní pochybení.

Reklama

Výběr článků

Načítám