Hlavní obsah

V Maďarsku chtějí zavést daň na luxusní zboží

Budapešť

Maďarská vláda uvažuje o zavedení daně na luxusní zboží. V rozhovoru v maďarském veřejnoprávním rozhlasu to řekl premiér Viktor Orbán. Sazba daně by se pohybovala mezi 30 a 35 procenty a Budapešť by ji mohla začít vybírat už příští rok.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Premiér také řekl, že chce odstranit hypotéky v cizích měnách, s jejichž splácením má v Maďarsku problémy řada lidí. Finanční systém to podle premiéra nezruinuje. Maďarsko v současnosti uplatňuje daň z obratu, jejíž hlavní sazba činí 27 procent. To je nejvíce v celé Evropské unii.

Orbán, který bude příští rok usilovat o znovuzvolení, se chystá dál pomoci dlužníkům, kteří si vzali hypotéky v cizí měně. Tyto hypotéky tíží převážně lidi, kteří si úvěr vzali v době, kdy byl ještě výhodný kurz forintu. Ten ale postupně oslabil a řada lidí začala mít problém půjčku splácet.

Blesková válka proti bankám v plánu není

Orbán dnes podle agentury MTI řekl, že vláda dala ministrovi ekonomiky mandát odstranit hypotéky v cizí měně z domácího finančního systému. Do těchto hypoték podle Orbána klienty vlákaly bezohledné banky. „Bleskovou válku“ proti bankám ale prý premiér neplánuje.

Finanční trhy se obávají, že se bude opakovat vývoj z roku 2011, kdy mohli dlužníci splatit úvěry v cizí měně ve směnném kurzu, který byl uměle snížen. Banky tento program vyšel na úrovni čistých nákladů na 260 miliard forintů (zhruba 22,8 miliardy korun). Podle Orbána však budou v programu pomoci nyní jemnější rozdíly.

„Když chcete něco, proti čemu je silný odpor, co je však pro lidi důležité, nepotřebujete vyjednávání, potřebujete Blitzkrieg (bleskovou válku),“ řekl podle agentury Reuters. „Neplánujeme takové řešení, ale poklidné, tiché rozhovory… Navrhujeme řešení, které nezruinuje finanční systém, ale pomůže (dlužníkům) v potížích,“ řekl.

Na otázku, jaký bude harmonogram tohoto opatření, podle agentury MTI řekl, že bude zavedeno rychle.

Reuters napsal, že jakékoli opatření téměř jistě banky vyjde na mnoho peněz. Mohlo by také otřást křehkou důvěrou podnikatelů v Maďarsku v době, kdy zahraniční investoři zkoumají, zda nechají své peníze na rozvíjejících se trzích, kde je obecně větší míra rizika.

Reklama

Výběr článků

Načítám