Hlavní obsah

Do Řecka přitečou další miliardy, rozhodli v eurozóně

Berlín/Atény

Uvolnění další části pomoci ze záchranného úvěru pro krizí sužované Řecko ve výši čtyř miliard eur (zhruba 103,8 miliardy korun) schválili v pátek představitelé eurozóny. Členské státy eurozóny by měly její vyplacení odsouhlasit do pondělka.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ze čtyřmiliardové částky půjde 2,5 miliardy eur ze záchranného fondu eurozóny EFSF. Dalších 1,5 miliardy eur má Řecko dostat z výnosů řeckých vládních dluhopisů ve vlastnictví jednotlivých centrálních bank eurozóny.

Řečtí poslanci ve čtvrtek schválili nový daňový zákon a poslední kroky k dokončení kontroverzního přesunu státních úředníků. Šlo o poslední část legislativy, jejíž přijetí po Aténách žádali mezinárodní věřitelé, tedy Evropská komise, Evropská centrální banka (ECB) a Mezinárodní měnový fond (MMF), aby zemi mohli poskytnout další část záchranného programu.

Řecko má v rámci nejnovější tranše celkem dostat zhruba 5,8 miliardy eur (asi 150,2 miliardy korun). O čtyřech miliardách se rozhoduje v eurozóně, zbylých 1,8 miliardy eur má Řecko obdržet od MMF.

Atény mají od věřitelů slíbeno celkem 240 miliard eur a zatím obdržely zhruba 90 procent této částky. Trojka mezinárodních věřitelů se do Atén vrátí na podzim, aby zjistila, zda vláda bude potřebovat další úspory ke splnění rozpočtových cílů pro roky 2015 a 2016. Vládní koalice však další úspory odmítá, protože vůči pomoci narůstá odpor obyvatel. Země je již šestým rokem v recesi a míra nezaměstnanosti se blíží rekordním 27 procentům.

Reklama

Výběr článků

Načítám