Hlavní obsah

Česká ekonomika letos poklesne o 1,5 procenta, zhoršilo odhad ministerstvo

– Praha • Aktualizováno

Za celý letošní rok klesne hrubý domácí produkt o 1,5 procenta, v roce 2014 by měl vzrůst o 0,8 procenta. Vyplývá to z nové makroekonomické prognózy, v níž ministerstvo zhoršilo odhad vývoje tuzemské ekonomiky v letošním i příštím roce. V dubnu totiž ministerstvo odhadovalo pro letošek stagnaci a pro rok 2014 růst o 1,2 procenta.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

Celoroční pokles je způsoben podle prognózy zejména propadem v prvním čtvrtletí. Ekonomická aktivita by měla ve druhé polovině letošního roku nicméně pozvolna oživovat. Hlavním důvodem propadu by měl být pokles tvorby hrubého fixního kapitálu, tedy investic.

„Předpověď ministerstva financí je výrazně pesimistická. Horší prognózu HDP pro letošní rok dosud nikdo nezveřejnil. Nicméně podle mého názoru bude nový odhad blíže skutečnosti než původně publikovaná prognóza, která počítala se stagnací ekonomiky,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Podle něj letos ekonomika klesne o 1,2 procenta.

„Vláda plánuje pomoci hospodářskému oživení právě zvýšením investičních výdajů, především do oblasti vědy, výzkumu, vývoje a dopravní infrastruktury. Ty by neměly zvyšovat deficit vládního sektoru, protože současně chceme šetřit na neproduktivních provozních výdajích,“ sdělil ministr financí Jan Fischer.

Další roky už růstové

V roce 2015 by měla ekonomika růst o 2,2 procenta, v roce 2016 pak dokonce o 2,6 procenta.

Ministerstvo rovněž uvedlo, že deficit veřejných financí by měl v letošním roce klesnout na 2,8 procenta HDP. Loni byl deficit veřejných financí kvůli jednorázovému zaúčtování církevních restitucí a také problémům s dřívějším čerpáním fondů EU 4,4 procenta.

Ministerstvo v nové prognóze počítá s menším poklesem domácí spotřeby, a to letos o 0,8 procenta. V předchozí prognóze analytici MF počítali s poklesem o 1,2 procenta.

Inflace problém být nemá

Problémem pro ekonomiku by podle nových odhadů neměla být letos ani příští rok inflace. Navzdory zvýšení obou sazeb DPH o jeden procentní bod by letos průměrná míra inflace měla dosáhnout 1,6 procenta, v roce 2014 1,4 procenta.

Nezaměstnanost by se z loňských sedmi procent měla letos zvýšit na 7,5 procenta a v roce 2014 by mohla vzrůst na 7,6 procenta. MF ovšem odhaduje míru nezaměstnanosti na základě metodiky výběrové šetření pracovních sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám