Hlavní obsah

Španělsko hlásí po dvou letech pokles nezaměstnanosti

Novinky, pit
Madrid

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku poklesla v letošním druhém čtvrtletí poprvé po dvou letech z 27,2 procenta v prvním kvartále na 26,3 procenta. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje tamního statistického úřadu. Bez práce bylo 5,98 miliónu lidí.

Foto: Petr Veselý, Právo

Vyhlášená tržnice La Boquera v Barceloně

Článek

Výsledek překvapil analytiky oslovené agenturou Reuters, kteří předpokládali další mírné navýšení. Pro srovnání, v roce 2008, v době krachu realitní bubliny, bylo bez práce 3,8 miliónu lidí.

Důvodem poklesu byla především doposud výrazná turistická sezóna. Cestovní ruch se podílí přibližně deseti procenty na španělském hrubém domácím produktu a dá se očekávat, že i nadále budou turisté tuto pyrenejskou zemi vyhledávat, například i kvůli nepřehledné situaci v Egyptě.

Za snížením nezaměstnanosti se ovšem podle analytiků skrývají hluboké strukturální problémy, a to v souvislosti s dlouhodobě nezaměstnanými. Přibližně polovina z téměř šesti miliónů Španělů bez zaměstnání shání práci déle než rok.

Španělsko se nachází v druhé ekonomické recesi v průběhu posledních tří let. Tamní konzervativní vláda nasadila tvrdý kurz úsporných opatření, která ovšem vyvolávají nespokojenost mezi obyvateli. Podle vlády se ale začínají projevovat dopady úsporných opatření, a země by se proto mohla dostat ještě během letoška z recese.

Smutné prvenství, pokud jde o výši nezaměstnanosti v rámci Evropské unie, drží Řecko, kde v prvním čtvrtletí dosáhla její míra 27,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám